ČRo: Tomáš Prouza odstoupil

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
——————–
A já před sebou mám itinerář publicistiky. Původně asi žhavý kandidát na post ministra průmyslu a pravá ruka premiéra Tomáš Prouza si balí kufry i na úřadu vlády. Je to další důkaz oslabené pozice předsedy kabinetu a sociální demokracie Bohuslava Sobotky a co to věští týden před sjezdem ČSSD. Koalice chce zastropovat věk odchodu do penze, nepředbíhá se o 14 let. Podíváme se na obnovenou volební kampaň nizozemského populisty Geerta Wilderse, má šanci vyhrát volby a chopit se vlády? Co vám říká proces Machalka a spol? Přiznám se, že mně až do dneška nic, ale je to důležitá součást naší historie, kterou dnes někteří Češi byli odsouzení prožít znovu a my to zkusíme s nimi. Kam nám uprchly daně a platí opravdu, že nižší sazby víc motivují k jejich placení? Může být spalování dřeva škodlivější pro vzduch než pálení uhlí? Pak se podíváme také na zoubek Českým lvům. No a na závěr kolem nás budou svištět lyžníci v historických kostýmech, přeji vám dobrý poslech.

Když před několika dny šel na hrad premiér Sobotka se jménem nového ministra průmyslu a obchodu, hýřil médii zmiňovaný kandidát na tuto funkci Tomáš Prouza sebevědomím. Buď budu ministrem prohlašoval anebo mužem, kterého se bál prezident. Tak nevíme, jestli se stalo jedno nebo druhé nebo žádné z toho, ale ministrem se v nejbližší době asi nestane. Včera rezignoval na funkci státního tajemníka pro evropské záležitosti. Prouza při tom byl víc než subaltární státní úředník. Měl na starosti digitální agendu, vyjednávání o Brexitu. Měl být dokonce volebním manažerem ČSSD, případně lídrem pražské kandidátky. Teď za tím vším udělal tečku. A je otázka na kolik odchod pravé ruky předsedy Sobotky ovlivní sjezd Sociální demokracie za týden. Já zdravím po linkách politologa a ředitele New York university Prague Jiřího Pehe, dobrý den.
Jiří PEHE, politolog a ředitel New York university Prague
——————–
Dobrý den.
Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
——————–
Ta rezignace vypadá jako takové razantní bouchnutí do stolu. Pan Prouza prý odchází do soukromého sektoru. Dá se říct, že si jako ekonom spočítal, že už v Sociální demokracii nemá moc možností svojí kariéru rozvíjet?
Jiří PEHE, politolog a ředitel New York university Prague
——————–
Je to možné, ale zároveň je velmi těžké říct, co se vlastně stalo. A okolo pana Prouzy děje, protože zvláštní je, ne jenom to jeho rozhodnutí, ale také načasování celé té věci. Tedy asi zřejmě, zde taky jde o to vyhnout se na tom nadcházejícím sjezdu spekulacím, že premiér Sobotka má pana Prouzu takříkajíce v záloze, protože on řekl, že oznámí jméno svého kandidáta na ministra po, po sjezdu. Takže zřejmě šlo i o to rozptýlit pochybnosti, ale možná to nemusí znamenat dlouhodobém a výhledu, že pan Prouza úplně zmizí z té vrcholné sociální demokratické scény.
Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
——————–
Proč si to myslíte, protože tenhle krok vypadá opravdu jako, že narazil prostě na strop všude. Jak jsem řekl, on už chtěl být volebním manažerem nebo měl být volebním manažerem ČSSD. To bylo odmítnuto. Měl být lídrem pražské kandidátky, to také nebude, tak kde by on mohl mít místo v ČSSD?
Jiří PEHE, politolog a ředitel New York university Prague
——————–
No on ho tam rozhodně nemá momentálně, ale myslím si, že přece jenom, co by spojenec Bohuslava Sobotky, s nímž má velmi dobré vztahy, tak, že ten jeho odchod do privátního sekteru, ať už je to cokoliv, nemusí být konečná pokud jde o politiku takže.
Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
——————–
Pokud Bohuslav Sobotka v té, v té politice také zůstane. Možná není navázaný pevně.
Jiří PEHE, politolog a ředitel New York university Prague
——————–
Přesně ano, o to se také myslím hraje, protože právě to načasování a oznamení jeho odchodu určitě má spíš Bohuslava Sobotku spíš posílit než oslabit, má rozptýlit pochybnosti o tom, že on je tím esem v rukávu, z nímž Bohuslav Sobotka čeká na konec sjezdu, takže uvidíme. Je rozehrána určitá šachová hra, která momentálně zdá se s Panem Prouzou nepočítá. Nicméně pokud Sobotka obhájí svojí pozici a bude zároveň Sociální demokracií po volbách pokud uspěje nějakým způsobem posilovat, tak bych vůbec vyloučil, že se pan Prouza v nějaké podobě vrátí.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
——————–
Já se k těmto otázkám spojeným třeba se sjezdem a také s dalším vývojem Sociální demokracie vrátím, ale ještě bych chtěl jít o krok zpět. Tomáš Prouza vždycky působil jako člověk, který se dobře orientuje v evropské problematice. Má výborné rétorické schopnosti, zřejmě i organizační. Proč vlastně zatím v rámci Sociální demokracie, navzdory těm blízkým vztahům s předsedou Sobotkou vlastně neuspěl.

Jiří PEHE, politolog a ředitel New York university Prague
——————–
Já osobně si myslím, že tam je několik důvodu. Za prvé ten, že on přeci jenom pro Sociální demokracii je tak trochu cizím tělesem, to co ho k Sociální demokracie poutalo, tak to bylo především, to byl především ten velmi blízký vztah s premiérem Sobotkou. A to určitě dosti těžce nesli mnozí funkcionáři Sociální demokracie, kteří si ty svoje pozice takříkajíc vyseděli na nekonečných schůzích a sjezdech a tak dále. Takže to je vždy problém, když se objeví někdo takový, kdo se snese do té strany i s pomocí vztahu s předsedou, tak to jakoby ze zhora jako nějaký meteor. No a po tom samozřejmě on je člověk trochu jiného těsta než je ta současná Sociální demokracie. Prouza je prostě moderní, moderní člověk, který se orientuje v evropských záležitostech. Jak už jsme řekli v těch digitálních technologiích a tak dále. A Sociální demokracie je strana, která svou povahou ještě stále dosti postkomunistická. A on i svojí jaksi povahou, svojím charakterem byl tak trochu vždy cizím tělesem v té straně.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
——————–
Vy už jste to o naznačil, že tedy možná, že mohl Tomáš Prouza tímhle způsobem vlastně Bohuslavu Sobotkovi pomoci. Třeba byli i domluveni, to my nevíme. Ale může ho to posílit i v tom směru tedy předsedu Sobotku, že na tom sjezdu by mohl s tou funkcí ministra, teď už celkem s uvolněnýma rukama i obchodovat?

Jiří PEHE, politolog a ředitel New York university Prague
——————–
No myslím, že o to tam taky jde, protože to, že se rozptýlí pochybnosti o tom, zda-li náhodou po sjezdu nemá v úmyslu oznámit jméno pana Prouzy, tak tím si otevírá cestu k tomu, aby s touto pozicí mohl obchodovat a určitě pokud by na sjezdu nastala situace, kdy bude nějaké rozhodnutí viset takříkajíc na vlásku, tak tady má Bohuslav Sobotka určitou jaksi vyjednávací výhodu.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
——————–
No a jak podle vás ten sjezd nakonec dopadne? Mohlo by se dokonce i stát, že nebude Bohuslav Sobotka zvolen za předsedu?

Jiří PEHE, politolog a ředitel New York university Prague
——————–
Úplně se to vyloučit nedá, každopádně k tomu, tak trochu tajnosnubně vybízel prezident Zeman, který v jednom svém rozhovoru řekl, že na sjezdu se volí tajně. Takže není nikde řečeno, že musí být Bohuslav Sobotka zvolen, tak jak se to stalo třeba na krajské konferenci v Jižních Čechách. Na druhé straně přeci jenom ta podpora pro Sobotku je tak silná na těch krajských konferencích, že si lze jenom těžko představit, že by strana jako je Sociální demokracie, chtěla sama sebe uvrhnout do situace, kdy vlastně 8 měsíců před volbami nemá předsedu a nemá a ten nový předseda by byl zvolen způsobem, který by v podstatě se rovnal jakému si vnitrostranickému puči, takže to určitě v tom se bude určitě chtít Sociální demokracie vyhnout v tomhle směru. Nepředpokládám, že by na konec Bohuslav Sobotka neuspěl.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
——————–
Soudí politolog a ředitel New York university Prague Jiří Pehe, děkuji vám, na shlednou.

Jiří PEHE, politolog a ředitel New York university Prague
——————–
Děkuji na shledanou.

Share