Jak se projeví trend digitalizace ve vládních strategiích a koncepcích?

Tomáš Prouza jako digitální koordinátor vystoupil na Kolokviu Škoda a odpovídal na otázky týkající se digitalizace a pronikání technologií do každodenního života. Druhá otázka zněla: Jak se projeví trend digitalizace ve vládních strategiích a koncepcích?

Základním předpokladem, aby vše, o čem se dnes bavíme, mohlo fungovat, je rychlé a dostupné připojení k internetu. Podle mě by připojení k internetu mělo patřit mezi univerzální služby, jako je například doručování pošty. Mluvím-li o připojení k internetu, nemyslím tím jen míru pokrytí, ale především garanci odpovídající rychlosti připojení (směřujeme ke gigabit society).

Druhým důležitým aspektem je cena mobilního internetu. Pokud budou mobilní data drahá, pokud budou lidé přemýšlet, jestli se mají připojit, výrazně nás to bude brzdit v přijímání nových technologií. Proto vláda tak důrazně chce po mobilních operátorech, aby se u nás k zákazníkům chovali alespoň tak slušně, jako v jiných evropských zemích. Dalším vládním cílem je dávat lidem k dispozici data, která existují, jednoduše a otevřeně. Spousta chytrých aplikací pro dopravu je postavených právě na obrovských objemech dat a jejich využití (big data) a proto jednou z mých hlavních priorit je otevírání dat i přes odpor některých přítomných kolegů.

Další věcí, kterou by měl stát dělat, je podpora sdílení dobrých řešení. Vymyslí-li chytré řešení Ostrava, neměla by ostatní města hledat vlastní řešení od nuly, ale měli by mít možnost to řešení sdílet. Není důvod, aby různé městské aplikace nebyly open source. Je také potřeba ta úspěšná řešení propagovat na nejvyšší úrovni. Koncept chytrých měst proto chci podpořit i pořádáním soutěže, vybírající nejlepší nápady pro zlepšení života. Mobilita je tak důležitým prvkem konceptu Smart Cities, že v této soutěži bude zastoupena dvěma kategoriemi z pěti, a to kategorií individuální dopravy a veřejné dopravy. Jedním z hlavních partnerů soutěže bude právě Škoda Auto.Poslední věcí, kterou může stát udělat, je podpora těch, kteří mají chytré nápady. Dokončujeme Národní inovační fond a připravuji nové Tržiště pro startupy, který bude propojovat investory, startupy, firmy i státní sféru.

 

Share