Kde je pravda o pozici české vlády k brexitu

V neděli 18. prosince publikovalo Echo24 komentář, ve kterém Lenka Zlámalová tvrdí, že „vláda zatím nevyvolala žádnou debatu o tom, jakou pozici bude prosazovat při odchodu Velké Británie z EU a ani nikomu neoznámila, jak to vidí s našimi zájmy.“ Nejenže se autorka textu mýlí, ale nebojím se říct, že přímo lže.

Brexit je od června tématem prakticky všech jednání, a to od expertní úrovně až po nejvyšší politické kruhy. Debata na národní úrovni začala ihned po referendu o vystoupení z EU, česká vláda schválila vznik Pracovní skupiny pro brexit a reformu EU. V ní zasedají náměstci jednotlivých ministerstev a zástupci hospodářských a sociálních partnerů. Videokonferenčně je přizváno Stálé zastoupení v Bruselu. K dnešnímu dni proběhla tři jednání skupiny, posledního z nich se zúčastnil také český velvyslanec v Británii Libor Sečka. Další jednání nás čeká 18. ledna 2017 a jeho tématem bude mimo jiné přesídlení unijních agentur, které nyní sídlí v Londýně. O kandidatuře na přesídlení mimo jiné minulý týden jednala vláda v rámci Výboru pro EU – což je rovněž jako zasedání Pracovní skupiny veřejná informace.

Vedle vládni úrovně je brexit také tématem politických schůzek, které inicioval v létě premiér Bohuslav Sobotka. První jednání se uskutečnilo na podzim, tuto středu nás čeká další a na schůzky jsou zváni zástupci všech politických stran, které mají ve sněmovně poslanecký klub.

O brexitu předseda vlády také pravidelně před každou Evropskou radou diskutuje s poslanci Výboru pro evropské záležitosti a je to i pravidelné téma Senátu – jak na plénu, tak i v evropském výboru. V souvislosti s brexitem předseda vlády také obsáhle informoval Poslaneckou sněmovnu 30. června v rámci svého vystoupení k evropské a zahraniční politice, o jednotlivých brexitových tématech se vede diskuse i v dalších orgánech parlamentu.

Údajnou „neexistující“ debatu pak doplňuje veřejná komunikace vlády, která prostřednictvím regionálních Eurocenter uspořádala za poslední půlrok šest veřejných debat na téma vystoupení Velké Británie z EU od Karlových Varů až po Olomouc.

Co se týče informace o tom, že vláda „nikomu neoznámila, jak to vidí s našimi zájmy,“ jen dodám, že téma brexitu a reformy EU je od léta pravidelným bodem každého jednání předsedy vlády s evropskými partnery. Řešíme jej také v rámci Visegrádské skupiny, kde pravidelně deklarujeme, co je naším cílem v následujících vyjednáváních. Hlavním zásadou EU27 a Visegrádské skupiny je nevyjednávat před tím, než Velká Británie oficiálně oznámí svůj záměr z EU odejít. Mnozí zapomínají na to, že britské referendum pro nás není závazné. Předsedové zemí EU27 již v červnu vydali společné prohlášení, kde tuto zásadu jasně stanovili, společně s principem, že přístup na vnitřní trh vyžaduje uplatňování všech čtyř svobod – zopakovali tak jen jednu z hlavních zásad Evropské unie a vnitřního trhu. Tento princip se od června nezměnil a nemůže být pro nikoho, ani pro Velkou Británii, překvapením. Tedy kromě Lenky Zlámalové, která odvážně tvrdí, že „premiéři a prezidenti členských zemí se nejdřív chovali rozumně, postupně se ale někteří z nich také propracovali k nesmyslné tezi, že volný obchod a volná migrace za prací jsou neoddělitelné.“

S Velkou Británií jsme vždy měli dobré vztahy a doufám, že tomu tak bude i nadále. Prioritou však musí být zájem České republiky. Na rozdíl od paní Zlámalové, vidí vláda strategický zájem České republiky ve členství v EU, v zachování výhod členství i vnitřního trhu a v ochraně práv našich občanů.

Share