Komise představila klíčové návrhy na snížení emisí CO2

Evropská komise dnes představila klíčové návrhy, jak snížit emise CO2 v Evropské unii. Nejnovější balík legislativy se týká sektorů mimo současný systém obchodování s emisními povolenkami EU ETS, konkrétně pro sektory budov, odpadového hospodářství, půdního hospodářství, lesnictví, zemědělství a dopravy.

EU tak potvrzuje svůj příspěvek k boji se změnou klimatu a činí důležitý krok k naplnění Pařížské dohody z prosince loňského roku. Konkrétně se návrhy opatření věnují tomu, jakým způsobem se budou členské státy podílet na snižování emisí v sektorech mimo EU ETS, a jak pojmout budoucí roli hospodaření s půdou a lesnictví v boji se změnou klimatu. Součástí balíku je také sdělení o přechodu na nízkouhlíkovou dopravu.

Je dobře, že Evropská komise přišla s těmito návrhy brzy a zároveň, že jsou v souladu s platným klimaticko-energetickým rámcem z října 2014. Je správné, že návrhy respektují ekonomické rozdíly mezi jednotlivými členskými státy. Navržený flexibilní přístup by měl přispět ke zvýšení nákladové efektivity snižování emisí mimo EU ETS.

Vláda bude během následujících jednání usilovat o zachování racionálního přístupu, který na jedné straně umožní přechod na nízkouhlíkové hospodářství, ale zároveň podpoří konkurenceschopnost evropské ekonomiky. Vláda České republiky zároveň vnímá vydání balíku jako závazek co nejdříve ratifikovat Pařížskou dohodu, a přispět tak k boji s globální změnou klimatu.

Share