Macháčkova debata: má v ČR vzniknout suverénní fond?

Jedním z nápadů, jak si poradit s masivními devizovými rezervaci ČNB, bylo vytvoření suverénního fondu tak, že by část devizových rezerv od ČNB odkoupila vláda. Dává to smysl, ptá se Jan Macháček? Má odpověď je zde:

 

Suverénní fond jsme měli šanci založit v 90. letech a mohli jsme tam převádět část příjmů z privatizace (když už nemáme tu ropu nebo zemní plyn). A pokud bychom si na vznik suverénního fondu měli půjčovat, tak celá myšlenka ztrácí svůj původní smysl – inteligentně investovat přebytky svých příjmů, které jsou časově omezené a jejichž investování má pomoci zajistit budoucnost země, až tyto časově omezené příjmy skončí.

 

Odkoupení části devizových rezerv ČNB by mělo jeden jediný efekt – opticky vylepšit situaci ČNB, která se zbytečně protahovanými intervencemi dostala do vlastní pasti. Pro stát jako celek by to ale nepřineslo nic, jen by se vytvořil další zdroj možných dotací a příspěvků. A pokud něco potřebujeme, tak různé krajské, národní a evropské dotační a investiční programy zjednodušovat a propojovat, nikoliv už tak složitý systém dále komplikovat.

Share