Novým volebním manažerem ČSSD by se mohl stát státní tajemník Prouza

LIDOVÉ NOVINY Je tomu už rok a půl od chvíle, kdy se o Tomáši Prouzovi spekulovalo jako o novém ministrovi průmyslu a obchodu. Na vládní výměnu však nenastal vhodný moment a dá se očekávat, že nejinak tomu bude až do příštích sněmovních voleb. Státní tajemník pro evropské záležitosti však s vysokou pravděpodobností v příštích týdnech obsadí jiný důležitý post – podle zdroje LN blízkého vedení strany se má stát Prouza volebním manažerem vládní ČSSD.

„Shodli se na něm,“ uvedl zdroj pod příslibem anonymity. Při následném ověřování informace se ukázalo, že návrh ještě není zpečetěný a že vedle Prouzy jsou ve hře dvě další osoby. Prouza, který na dotazy LN nereagoval, je však hlavním favoritem. Mírnou komplikací může být jen to, že vezme-li Prouza funkci volebního manažera sociální demokracie, Úřad vlády bude muset najít nového „evropského tajemníka“.

Prouza patří k nejbližším lidem premiéra Sobotky. Jeho výběr svědčí o tom, že předseda ČSSD se před volebním sjezdem a sněmovními volbami opevňuje spojenci. Prouzova role by na rozdíl od předchozích případů neměla spočívat jen v řízení volební kampaně, měl by se stát i jednou z hlavních tváří kampaně ČSSD.

Státní tajemník splňuje Sobotkovo zadání po prohraných krajských a senátních volbách: pokusit se oslovit městské, liberální voliči s tématy jako digitální ekonomika či ochrana životního prostředí. Prouza mimo jiné působí ve funkci vládního koordinátora pro digitální agendu, pozornost zaměřuje rovněž na služby populární zejména u mladších lidí typu Uber či Airbnb. Výhodou Prouzy je, že má značné zkušenosti a kontakty ve finančním světě. V minulosti působil v ČSOB a spoluvlastnil poradenskou společnost Partners.

O Prouzovi se ve straně v souvislosti s volbami do sněmovny, které se budou konat za rok v říjnu, nejčastěji hovoří jako o možném lídrovi pražské kandidátky ČSSD. V minulém týdnu europoslanec a šéf uplynulé krajské a senátní kampaně Miroslav Poche na Twitteru informoval, že jeho domovská organizace ČSSD na Praze 3 navrhla Prouzu jako lídra pro parlamentní volby. Hledá se agentura

Stěžejním úkolem pro budoucího volebního manažera bude najmout poradenskou agentura, která ČSSD pomůže s přípravou volební kampaně. Podle zdrojů LN blízkých vedení ČSSD jde o náročnou záležitost, neboť kvalitní poradci „nerostou na stromech“. Přáním sociálních demokratů je, aby před volbami do poslanecké sněmovny agendu nastavovala primárně jejich strana – a nikoliv hnutí ANO, kterému se daří do éteru dostávat vlastní témata na úkor ČSSD. Strana by se mohla porozhlédnout na americkém trhu, limituje ji však tíživá finanční situace způsobená splátkou dluhu advokátovi Zdeňku Altnerovi ve výši 337 milionů korun.

Ondřej Koutník, Kateřina Surmanová, 26.10.2016

Share