Pan Evropa. Sobotkův muž číslo jedna

TÝDEN Brzy se pravděpodobně stane novým volebním manažerem ČSSD, mluví se o něm i jako o lídrovi pražské kandidátky. Kdo je ale jeden z nejbližších spolupracovníků premiéra, státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (43)? Úspěšný byznysmen, krotitel dluhů i stoupající hvězda, která má socialisty vytáhnout z nejhoršího. Některým navzdory.

Ve své kanceláři v přízemí Úřadu vlády odbavuje jednu schůzku za druhou. Přímo proti dveřím stojí kyvadlové hodiny, na zdi za psacím stolem visí desítky kartiček z nejrůznějších summitů. A bič. „Pokud dostanu na starost kampaň, možná ho budu muset ze zdi sundat,“ vtipkuje Prouza. V současné době je jedním z klíčových lidí kolem předsedy ČSSD a vlády Bohuslava Sobotky. Mluví spolu téměř denně. Konzultují agendu a premiérova stanoviska k evropské politice, už brzy na něho navíc zřejmě Sobotka vsadí vše i na stranické úrovni. Chce totiž z Prouzy udělat šéfa kampaně před zlomovými sněmovními volbami. V socdem to vyvolává různé vášně, někteří Sobotkovo rozhodnutí vítají, jiní mají řadu výhrad. Prouza je podle nich příliš nový a neznámý. Premiérova důvěra ve státního tajemníka je ale málem bezvýhradná. A rodila se roky.

Z byznysu k ministrovi

Spolupráce obou mužů začala již před více než deseti lety. V roce 2004 si Sobotka, tehdy jako ministr financí ve vládě Vladimíra Špidly, hledal nového náměstka. Mezi oslovenými byl právě i Prouza, spoluzakladatel úspěšného finančního serveru Peníze.cz, ale třeba i ekonomický editor měsíčníku Prague Tribune. Prouza o pár měsíců dříve svůj server prodal a rozhodoval se, co dál. Zájmu z ministerstva však nevěnoval příliš pozornosti. Tedy až do chvíle, kdy mu zazvonil telefon. „Volal mi Sobotkův sekretariát a nabízel schůzku na další den ráno,“ vypráví Prouza. Ten měl vše, co Sobotka v tu chvíli potřeboval – rozuměl financím, byl mladý a komunikativní a hlavně uměl anglicky. Pro tehdejší přestárlý tým náměstků, kteří za sebe často museli do Bruselu posílat anglicky mluvící podřízené, mělo jít o jasnou vzpruhu a novou krev. Prouza si přes noc sepsal pár základních bodů k rozhovoru a vyrazil na ministerstvo. O pár hodin později si se Sobotkou plácli.
V resortu spolu vydrželi až do konce vlády sociálních demokratů a Prouza se mimo jiné stal prvním „panem euro“, tedy člověkem, který měl koordinovat přechod Česka na společnou evropskou měnu.

Po angažmá na ministerstvu se jejich cesty rozešly. Zatímco Sobotka se věnoval stranickému životu v ČSSD, Prouza si zkusil třeba práci klientského ombudsmana v Poštovní spořitelně a především spoluzaložil poradenskou společnost Partners. Po letech se také znovu dostal do kontaktu s médii, když spolupracoval s Českou televizí na pořadu Krotitelé dluhů, který řešil zadlužení a nezodpovědné hospodaření s penězi v českých domácnostech.

Linka z Washingtonu

Ani to ale mladému ekonomovi nestačilo, a protože rád poslouchá klasickou hudbu a chodí na operu, přidal si členství ve správní radě Pražské komorní filharmonie, jíž rok také předsedal.
Hlavně se ale v únoru 2007 stal expertem Světové banky pro oblast finančních služeb a regulace, v pražské pobočce působil přes pět let v týmu pro Evropu a střední Asii. V listopadu 2012 se pak už jako seniorní expert Světové banky posunul přímo do Washingtonu D. C., kde získal zatím největší zkušenosti, když pracoval na reformě dohledu nad finančním sektorem v Estonsku, Lotyšsku nebo na Ukrajině.

A právě ve Washingtonu ho začátkem roku 2014 zastihla další nabídka od Bohuslava Sobotky, tehdy už coby nastupujícího premiéra, který si ekonoma vybral jako nového státního tajemníka pro evropské záležitosti. „V době, kdy přišla nabídka stát se státním tajemníkem, jsme zrovna s manželkou řešili, zda zůstat ve Spojených státech. Naše dvojčata totiž měla před nástupem na základní školu, a pokud by začala studovat ve Washingtonu, zůstali bychom tam nejméně dalších deset let,“ vysvětluje TÝDNU Prouza a dodává: „Angažovat se v české politice pro mě byla výzva a velkou roli samozřejmě sehrálo to, že s nabídkou přišel právě Bohuslav Sobotka.“
Také tentokrát byly Sobotkovy pohnutky obdobné jako v roce 2004. Nový premiér chtěl svůj kabinet prezentovat jako silně proevropský a zlepšit českou pozici u partnerů v Bruselu. K něčemu takovému potřeboval vzdělaného a jazykově vybaveného člověka s evropským rozhledem. Prouza, který vystudoval mezinárodní obchod, diplomacii a žurnalistiku a měl zkušenosti ze Světové banky, se Sobotkovi hodil dokonale. Premiér navíc se svou špatnou angličtinou potřeboval mít po ruce někoho, na koho se při neformálních jednáních na Evropských radách bude moci stoprocentně spolehnout. Staronová spolupráce mohla pokračovat.

Tweetnout Cameronovi

Větší pozornost na sebe Prouza ve funkci státního tajemníka pro evropské záležitosti přitáhl před dvěma lety. Koncem listopadu 2014 se totiž na sociální síti Twitter pustil do tehdejšího britského premiéra Davida Camerona kvůli jeho plánům na omezení přistěhovalectví ze zemí EU. Cameron mimo jiné navrhoval, aby přistěhovalci z unijních zemí museli na některé sociální dávky čekat nejméně čtyři roky.

Prouza přímo na Cameronův twitterový účet pověsil fotografii s československými piloty, kteří pomáhali při obraně Británie během druhé světové války. A doplnil ji textem: „Tito Češi ‚pracovali‘ ve Spojeném království méně než čtyři roky. Pro ně tedy žádné výhody?“ Popíchnutí si všimla i zahraniční média.

Poslední dva roky Prouza pracoval hlavně na změně vnímání České republiky v Evropské unii. Sobotku pravidelně připravuje na všechna jednání, a dokonce s ním neúnavně chodí na zasedání sněmovního výboru pro evropské záležitosti, což dříve rozhodně nebylo zvykem. Ať už je to dobře, nebo špatně, evropská politika Česka se Prouzovým přičiněním skutečně mění. „Je to stoprocentní profesionál, jehož vztahy s výborem jsou, řekl bych, až nadstandardně dobré,“ říká lidovecký předseda výboru Ondřej Benešík. Poslanci vesměs oceňují, že státní tajemník dokáže Sobotku takzvaně nabrífovat, a často za něho dořeší i věci, které jsou pod premiérovu rozlišovací schopnost.

Tak trochu jiný socialista

Jenže právě kvůli své evropské politice leží Prouza v žaludku nejen části pravicových poslanců zejména z ODS, ale i některým svým spolustraníkům. Ti ho vnímají jako „vítače uprchlíků“, před jejichž přijímáním sami varují.  Prouzovo působení v ČSSD je vůbec samostatnou kapitolou. Sám o sobě na svém blogu píše jako o „tak trochu jiném úředníkovi“, je ale především tak trochu jiný sociální demokrat. S jeho kariérním profilem byste ho v řadách socdem hledali stěží. A on v nich skutečně donedávna nebyl. Stranickou legitimaci získal teprve loni v únoru. A cesta k ní nebyla snadná.

Tehdy se poprvé ukázalo, co bude pro Prouzu problémem i jako pro případného volebního manažera nebo jedničku pražské kandidátky ČSSD pro sněmovní volby: totiž že straníci nestojí o hvězdy, jež za sebou nemají roky obšlapávání partajních konferencí a čekání na šanci. Prouza je z Ostravy, ale od osmnácti let žije v Praze. A tak se tu i ucházel o členství. Jenže místní organizace ČSSD v Praze 5 – Lipencích ho více než rok odmítala přijmout. Nepomohly dokonce ani Sobotkovy přímluvy, takže to Prouza musel zkusit v Praze 3 u europoslance Miroslava Pocheho. Tam už bylo vše bez problémů. Ačkoli mezi spolustraníky v ČSSD to tedy Prouza neměl zrovna jednoduché, Sobotkova důvěra zůstávala neochvějná. A tak se už necelý půlrok po svém vstupu do strany mohl stát ministrem. To když se v létě 2015 uvažovalo o výměně Jana Mládka, s jehož prací v resortu průmyslu a obchodu nebyl Sobotka spokojen. Mládek se tehdy nakonec udržel, a když premiér začal před několika týdny s vládní rošádou a výměnou ministrů za ČSSD, Prouzu už podle zdrojů TÝDNE případná výměna nelákala. Na svou šanci si raději počká.

Zkrotit hlavního grafika

Má před sebou těžký úkol. Ačkoli ho Sobotka chce protlačit jako volebního manažera, ne všem straníkům se to líbí. Proti jsou údajně vlivní sociální demokraté z Prahy – Karel Březina a Petr Hulinský, pro něž je Prouza nečitelný. Z výše popsaných důvodů navíc nemůže očekávat žádnou masivní podporu ani od řadových spolustraníků, podle kterých dostatečně nerozumí vnitrostranickému životu. Jestli premiér neztratí odvahu a Prouzu do nové funkce přesto prosadí, vzdá se ekonom nejspíš minimálně postu státního tajemníka. „Pokud do toho půjdu, tak naplno,“ říká. S tím by zřejmě přišel i odchod z pozice koordinátora digitální agendy ČR, kam ho vláda jmenovala letos v květnu.

Už nyní je jasné, že by Prouza jako volební manažer chtěl mít volnou ruku a hlavní slovo v kampani. Pravděpodobně by rozhodoval o všech penězích, schvaloval by vizuály a komunikoval s externí agenturou. Krotit by tak musel třeba pověstnou fantazii lidí v krajích, ale i Bohuslava Sobotku, kterému po posledních volbách pro jeho zájem o nejmenší detaily někteří sociální demokraté začali přezdívat hlavní grafik. Prouzova role v kampani bude záviset také na tom, zda se nakonec postaví do čela pražské kandidátky. V úvahu dnes připadají v podstatě jen dvě možnosti – on, nebo nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Srdcař, nebo záplata?

Hlavní snahou Tomáše Prouzy teď bude zapůsobit dovnitř strany. Musí získat důvěru spolustraníků, kteří ho dnes často ani neznají. I mezi poslanci ČSSD se najdou tací, kteří s ním nikdy nemluvili, nebo ho dokonce neviděli. To není nejlepší startovní pozice. Přesto má už dnes své zastánce, ti mu, podobně jako Sobotka, věří stoprocentně. „Víte, že v politice nemáte mnoho kamarádů, protože politika přátelství nepřeje. Tomáše bych si ale troufl za přítele označit,“ říká náchodský starosta a poslanec ČSSD Jan Birke. Podle něho je Prouza pracovitým a úspěšným profesionálem s obrovským rozhledem, který je vždy připraven pomoci. „Je to srdcař. A věřím, že zvládne jakoukoli výzvu, která před ním bude stát,“ dodává.

O tom, že není jen politickou kometou, ale že si svou pozici dokáže i odpracovat, teď bude muset Prouza přesvědčit také ostatní ve straně. A přestože k tomu má slušně našlápnuto, Sobotka by ho neměl brát jako spasitele, který ČSSD pomůže ze všech problémů. Že to tak poslední dobou vypadá, si všímají i koaliční partneři. „Potkávám ho stále častěji. Jak ČSSD někoho někam potřebuje dát, dá tam Prouzu. Ani vlastně nevím proč. Je jako Sobotkova záplata,“ hodnotí Prouzovu pozici jeden z ministrů.

Filip Nachtmann, Týden, 12. 12. 2016

Share