Přibývá čínských turistů, rychle roste počet vydaných víz

Jednou z priorit vládní politiky vůči Číně je podpora turistického ruchu. Zatímco v roce 2014 neexistovalo jediné přímé letecké spojení s Čínou, nyní máme již tři. Počet čínských turistů vzrostl o 60 procent, počet vydaných víz dokonce trojnásobně.

Turistický ruch tvoří významnou část české ekonomiky a vytváří pracovní místa i tam, kde je jiných příležitostí málo. I proto je podpora turistické výměny od počátku jednou z priorit nové politiky české vlády vůči Číně. A jak je vidět na čerstvých statistikách, daří se nám velmi dobře.

Velmi rychle roste počet čínských turistů v ČR. V prvním pololetí roku 2014 naši zemi navštívilo 81 469 turistů z ČLR, v letošním prvním pololetí to bylo již 135 335 čínských turistů, tedy o 60 procent více než před dvěma lety. Poprvé tak počet turistů z ČLR překonal počet turistů z Ruska a vedle klasických turistických cest postupně roste i lázeňská turistika. Podle údajů Českého statistického úřadu jsou tak Číňané již na šestém místě mezi zeměmi, odkud přijíždějí turisté do ČR a po Spojených státech jsou druhou nejvýznamnější zemí mimo Evropskou unii. V minulém roce u nás dokonce Číňané poprvé utratili nejvíc ze zahraničních návštěvníků ze zemí mimo Evropskou unii.

turiste

K nárůstu počtu turistů přispívají i nová letecká spojení. Loni bylo jako první otevřeno přímé letecké spojení Praha-Peking společnosti Hainan Airlines, letos 23. června zahájila na trase Praha-Šanghaj provoz společnost China Eastern (součást letecké aliance Skyteam stejně jako ČSA) a od 12. srpna létá i nová pravidelná linka společnosti Sichuan Airlines z Prahy do Chengdu, hlavního města provincie Sečuán.

Větší zájem čínských turistů i byznysmenů ukazuje i počet vydaných víz. Zatímco v prvním pololetí roku 2014 české velvyslanectví v Pekingu a konzuláty v Šanghaji a Hongkongu vydaly pouhých 7 987 krátkodobých víz, v letošním prvním pololetí české úřady – rozšířené o konzulát v hlavním městě provincie Sečuán Chengdu – vydaly již 22 792 víz, tedy téměř trojnásobně více než před dvěma lety.

viza

Share