Seznam.cz: Státní tajemník Prouza skončil, venku to vzbudilo nebývalý ohlas

SEZNAM.CZ Tomáš Prouza po více než třech letech končí jako státní tajemník pro evropské záležitosti. Jeho odchod doprovodila nebývalá záplava tweetů oceňujících jeho práci.

Prouza patřil k blízkým spolupracovníkům premiéra Bohuslava Sobotky. Ten si jej jako „pana Evropu“ vybral a později se ho snažil prosadit v domovské sociální demokracii jako novou tvář strany. Chtěl mít z Prouzy volebního manažera ČSSD, ale neprotlačil ho. Ještě před čtrnácti dny se spekulovalo, že právě mladý politik by mohl být tím, koho si Sobotka vybere do křesla ministra průmyslu a obchodu poté, co odvolal Jana Mládka.

V pátek místo toho Prouza oznámil, že se po delším zvažování rozhodl skončit ve státní správě a přejít do soukromé sféry. Málokdy se stává, aby rezignace jednoho českého úředníka vyvolala takovou vlnu reakcí v zahraničí. Prouzovi se to povedlo. Jeho Twitter zaplnily vzkazy bývalých kolegů, politiků i novinářů působících napříč evropskými zeměmi. Vysoce hodnotí Prouzovu práci. A řada z nich považuje jeho odchod za ztrátu pro českou diplomacii v Bruselu.

Tomáš Prouza z funkce odejde 31. března a nahradí ho dosavadní ředitel odboru koordinace evropských politik Jan Král – a to do té doby, než na pozici proběhne výběrové řízení.

 

Share