Sobotka láká nové tváře, ale v ČSSD o ně příliš nestojí

HOSPODÁŘSKÉ NOVINY Plán premiéra Bohuslava Sobotky přivést do ČSSD více nestranických osobností tvrdě naráží na realitu partajního života. Řadoví členové odmítají a blokují příchod „hvězd“ dosazených shora. Aktuálně se to ukazuje na dvou jménech.

V plzeňské sociální demokracii vzbuzuje pochybnosti Josef Bernard, spolumajitel úspěšné strojírenské společnosti Škoda Transportation. A v Praze měl nečekané problémy se vstupem Tomáš Prouza, vládní tajemník pro evropské záležitosti. Za jeho přijetí se dokonce musel přimlouvat sám předseda Sobotka. „Jsme demokratická strana, nemůžu to členům nadiktovat. Je přirozené, že tradiční stranické prostředí preferuje straníky. Ale pokud chce být ČSSD úspěšná, musí tyto tendence postupně překonávat a nabídnout pestřejší a zajímavější kandidátky,“ řekl HN Bohuslav Sobotka. Osobně musel řešit vstup Tomáše Prouzy, jehož více než rok odmítala přijmout organizace v Praze 5 – Lipencích. „To nebylo záměrné odmítání, spíše se jednalo o komunikační šum,“ nedokáže šéf místní buňky v Lipencích Michal Kolář pořádně vysvětlit, proč vládního tajemníka nechtěl přijmout.

Staré kádry se nováčků bojí 

Tomáš Prouza to nakonec vzdal a předseda Sobotka mu pak raději domluvil nástup do vstřícnější buňky v Praze 3. „Tam bylo přijetí hotovo obratem. Místní organizace funguje a snaží se, aby se lidé zapojovali. Například už za měsíc budu mít přednášku k věcem kolem Evropské unie pro místní členy,“ pochvaluje si Prouza, jehož do politické strany přivedla „potřeba angažovat se“. Proč řadoví členové známé tváře tolik odmítají? Zasloužilí straníci se jednoduše bojí konkurence. Zatímco oni jsou v ČSSD dlouhá léta a strávili mnoho víkendů na nejrůznějších schůzích, teď jim odměnu v podobě vysněných míst mají vyfouknout lidé zvenčí.

„Já těm pocitům docela rozumím, jsem zkrátka pro členy strany greenhorn, jehož názory a představy ani neznají. Proto o svých vizích nechci mluvit do médií, nejprve musím přesvědčit sociální demokraty. A pokud neprojdu sítem primárních voleb, neurazím se, nejsem ješitný,“ říká byznysmen Josef Bernard. Toho už sice plzeňská sociální demokracie za člena přijala, ale zatím z něj odmítá udělat kandidáta na hejtmana.

S nápadem udělat z Bernarda lídra pro krajské volby v roce 2016 přišel Bohuslav Sobotka společně se šéfem plzeňské ČSSD Milanem Chovancem. Teď je čeká přemlouvání místních straníků, aby se nového jména v čele nebáli.

„Snažím se o tom s našimi lidmi co nejvíce mluvit a využívám k tomu časté výjezdy do regionů. Na jaře bude zřejmé, jestli se mi změnu v myšlení podařilo alespoň částečně prosadit,“ uvedl Sobotka, který chce mít za půl roku hotové sestavy pro krajské volby. Získávání nových osobností mimo stranu na volební kandidátky je podle Sobotky jedna z cest, jak zabránit úpadku, který potkal jinou tradiční stranu – pravicovou ODS. „Nově čelíme stále ostřejší konkurenci. Devadesátá léta, kdy tady byly dvě velké politické strany, jsou pryč. Dnes je pro nás velkou výzvou schopnost nových hnutí oslovovat nezávislé osobnosti. To je věc, která se standardním politickým stranám nikdy moc nedařila,“ popisuje situaci předseda sociální demokracie. Oba zmínění muži jsou přesně těmi příklady, po nichž Sobotka touží. Udělali úspěšné kariéry ve svých oborech a pak se rozhodli pro přestup do politiky. Tomáš Prouza (42 let) je například zakladatelem finančního serveru Peníze.cz, byl manažerem ve společnosti Partners a tři roky také působil ve Washingtonu jako expert Světové banky pro finanční služby.

Býval jsem dělník, nebojte se mě 

Manažer Josef Bernard (50) se zase snaží přesvědčit nové „přátele“ v levicové straně svým životním příběhem. Pochází z chudých poměrů (otec švec, matka kuchařka), ve Škodovce se vyučil, odmaturoval, začínal jako dělník – a nakonec to dotáhl až na generálního ředitele. Tento post kvůli svým politickým ambicím nedávno opustil. „Část našich členů mu přesto vyjadřuje nedůvěru s tím, že nic neudělal pro stranu. Pan Bernard je teď bude muset přesvědčit. Já lidem v partaji říkám, že takových osobností, které dokážou přitáhnout voliče a jsou ochotné vůbec jít do politiky, na výběr moc není,“ uvádí plzeňský poslanec Václav Votava.

Josef Bernard byl ve vedení Škody Transportation jako personální ředitel už v roce 2002, kdy podnik prošel kontroverzní privatizací za ministra financí Bohuslava Sobotky. Škodu získala společnost Appian, za níž ale byli manažeři firmy. Josef Bernard mezi nimi tehdy nefiguroval, podíl ve firmě mu nabídli až později.

Václav Dolejší, Hospodářské noviny, 24. 9. 2015

Share