Z krotitele dluhů hvězda ČSSD

LIDOVÉ NOVINY Tomáš Prouza sám sebe na svém blogu tituluje jako „tak trochu jiného úředníka“. Tím určitě je, protože by se velmi těžko hledal v České republice jiný, který v rámci své práce i volného času tak aktivně bloguje.

Prouzův vzestup v ČSSD je raketový. Teprve předloni si ho k sobě na Úřad vlády povolal tehdy novopečený premiér Bohuslav Sobotka z Washingtonu, kde třiačtyřicetiletý ekonom působil coby seniorní expert Světové banky. Že jim společná práce funguje, měli ověřeno z let 2004 až 2007. Tehdy Sobotka vedl ministerstvo financí a Prouzu si přivedl jako svého náměstka. Tam také Prouza sehrál roli prvního úředníka pověřeného přípravou země na případný přechod na společnou evropskou měnu. Na ministerstvo před lety mířil z pozice ředitele společnosti provozující finanční portál Peníze.cz.
Není divu, že se Sobotka v Prouzovi zhlédl, jeho kariérní životopis by byl působivý v jakékoli straně. Ztělesňuje přesně to, co od svých straníků oranžový předseda žádá – Prouza je vzdělaný, moderní, zvládne se domluvit čtyřmi jazyky, má zkušenosti ze zahraničí a uznání v oboru, v němž působil, nelepí se na něj žádný skandál a bravurně ovládá komunikaci na sociálních sítích.

Cíl: přivést voliče zpět

Kouzlo zjevně funguje i obráceně, protože působiště v soukromém sektoru nynější státní tajemník pro evropské záležitosti opustil dvakrát – a pokaždé to bylo na Sobotkův popud. „Bylo by velmi pohodlné pít kávu ve Washingtonu a mluvit o tom, jak je v Praze všechno špatně. Pokud ale dostanu šanci podílet se na změně, kterou potřebujeme, rád to udělám,“ vysvětlil v roce 2014 Prouza týdeníku Euro, proč se rozhodl vstoupit do služeb státu jako státní tajemník a později i vládní koordinátor pro digitální agendu.

Šanci podílet se na změně má i teď – přestože stranickou průkazkou disponuje teprve od února 2015, chystá se ho premiér vyznamenat velkou důvěrou tím, že z něj udělá volebního manažera ČSSD. A ne pro ledasjaké volby, nýbrž pro ty, které určí, jakou velikostí se logo sociálních demokratů bude nadále vepisovat do české politické mapy. Bude právě na Prouzovi a vybrané komunikační agentuře, aby přiměli k návratu voliče, jež největší levicové straně odloudil Andrej Babiš se svým hnutím ANO, a přivedli i nové. A to městské liberály, po kterých touží předseda Sobotka, protože zapadají do jeho dlouhodobé snahy popostrčit stranu blíž naturelu moderní západní levice. Prouza by je mohl zvládnout oslovit a zároveň nepřekážet pravověrnějším stoupencům sociální demokracie. První skupině bude vyhovovat, že je otevřeně proevropský a vzal si za svou tematiku rozvíjející se digitální ekonomiky od Uberu po Airbnb. Druhé skupině může imponovat, jak vehementně se ve své kariéře bral za ochranu spotřebitelů před bankami a finančními ústavy.

Novinář, ekonom, ombudsman i krotitel dluhů

Rodilý Ostravan, který od osmnácti let žije v Praze, se může vykázat dvěma schopnostmi, které jsou v řadách sociální demokracie nedostatkové. Umí cizí jazyky a je ekonom. Vystudoval mezinárodní obchod, politiku a diplomacii, v Británii si pak ještě doplnil management lidských zdrojů a znalostí. Už při studiích pracovalvAmerické obchodní komoře v nadaci Patriae, která v roce 1995 umožnila exilovému Československému dokumentačnímu středisku nezávislé literatury vrátit sez Hannoveru do vlasti. Vyzkoušel si i novinařinu, čtyři roky do přelomu milénií byl ekonomickým editorem anglického měsíčníku The Prague Tribune.

Poté, co v roce 2007 ukončil misi na ministerstvu financí, vrátil se do bankovního světa. V Poštovní spořitelně měl na starosti péči o klienty a zastával tu pro ně i úlohu ombudsmana. Ještě ve stejném roce pak spoluzaložil poradenskou firmu Partners a o dva roky později vstoupil se svou obranou slabších spotřebitelů i na televizní obrazovku, když se podílel na pořadu České televize Krotileté dluhů.

Vedle kultivace sektoru finančních služeb a zájmu o evropské společenství národů projevoval ještě zájem o oblast kultury. Byl členem a na čas také předsedou správní rady Pražské komorní filharmonie. A i když v roce 2013, kdy se vybíral nový ředitel Národního divadla, pracoval ve Washingtonu, sedl na letadlo a přijel zkusit konkurz.

Části ČSSD není po chuti

Části sociálních demokratů – vedle jeho stranického elévství – vadí i popsaná Prouzova přičinlivost. Zvláště ti, kdo už léta docházejí na partajní schůze a trpělivě vyčkávají na povýšení, těžce nesou, jak rychle Prouzova hvězda stoupá.

Kateřina Surmanová, 27.10.2016

Share