Blesk.cz: Prouza končí jako „Pan Evropa“, jde do soukromého sektoru

Blesk.cz Tomáš Prouza předal v pátek premiérovi Bohuslavu Sobotkovi svou rezignaci na post náměstka pro řízení Sekce pro evropské záležitosti. V úřadu chce skončit k poslednímu březnu. Dostal prý nabídku ze soukromého sektoru. Ještě nedávno se o něm mluvilo jako o žhavém kandidátovi na nového ministra průmyslu a obchodu.

„Poděkoval jsem panu premiérovi za možnost podílet se na tom, že se Česká republika vrátila mezi respektované členy Evropské unie, stala se zemí, jejíž názor má váhu a se kterou mají ostatní členové EU zájem úzce spolupracovat,“ uvedl ke své rezignaci Prouza v tiskové zprávě. „Na konci minulého roku jsem dostal nabídku ze soukromého sektoru a po delším váhání jsem se rozhodl ji přijmout. Poslední dva měsíce jsem proto činil všechny kroky potřebné k hladkému předání mé agendy,“ dodal.

Sobotka jej pochválil

Ještě před týdnem se přitom hovořilo o tom, že se Prouza stane po Janu Mládkovi novým ministrem průmyslu a obchodu. Muž, který dlouhodobě spolupracoval s Bohuslavem Sobotkou a ve své poslední pozici si vysloužil přezdívku Pan Evropa, byl premiérovým přívržencem. „Vážím si práce, kterou Tomáš Prouza na Úřadu vlády během více než tří let odvedl. Má velký podíl na tom, že se splnil jeden z mých hlavních cílů – vést proevropskou vládu, která chce a umí ovlivňovat to, jakým směrem se Evropská unie ubírá,“ komentoval jeho odchod Sobotka. Vedením sekce bude po Prouzově odchodu pověřen Jan Král, dosavadní ředitel Odboru koordinace evropských politik. Nový náměstek pro řízení Sekce pro evropské záležitosti bude vybrán v rámci výběrového řízení.

 

Share