Macháčkova debata: Volný pohyb bránit, zneužívání pravidel trestat

Debata Jana Macháčka tento týden: bránit volný pohyb osob v Evropě nebo jej obětovat? Má odpověď je tady:

 

Problém v Evropě nezpůsobuje volný pohyb osob, ale jeho zneužívání. Nejen v Británii, ale i v dalších bohatších zemích EU, lidé ze středu, východu a jihu Evropy zaplňují především místa, o které nemají „domácí“ zájem nebo kde prostě „domácí“ zaměstnanci nejsou – typickým příkladem je třeba britské zdravotnictví, trpící nedostatkem lékařů i sester.

 

Pokud tedy lidé odjedou do jiné země, vydělávají tam a platí tam daně, je to naprosto v pořádku a nikdy bychom neměli dovolit, aby to bylo jinak. Jenže mnoho pracovníků do bohatších zemí „vysílají“ firmy, papírově sídlící v chudších zemích EU, a platí jim výrazně méně, než je v zemi, kam je pošlou, obvyklé. To samozřejmě stlačuje úroveň mezd a je to i nefér konkurence vůči těm, kteří svým zaměstnancům platí obvyklé mzdy. Stejně tak občas volný pohyb zneužívají lidé ve snaze získat sociální dávky – ale kvůli tomu volný pohyb nevznikl a státní orgány by měly toto zneužívání pravidel tvrdě postihovat.

 

Sečteno a podtrženo – pokud chceme, aby naše firmy volně nabízely své výrobky nebo služby kdekoliv po EU, měli bychom také chtít, aby své schopnosti mohli volně nabízet na evropském pracovním trhu i jednotlivci. Pokud kývneme na omezení této svobody, velmi rychle se začnou omezovat i ty další, neboť populistů, kteří se bojí konkurence, je na politické scéně většiny zemí bohužel pořád ještě dost. Abychom ale svobodu pohybu zachovali, musíme také mnohem tvrději postihovat ty, kteří systém zneužívají.

Share