Otevírací doba: stačí selský rozum

Odbory spustily kampaň proti omezení, či dokonce zrušení zákazu prodeje o vybraných státních svátcích. Stát prý musí rozhodovat o tom, kdy si lidé mohou jít nakoupit a kdy mají zůstat sedět doma. Opravdu si odbory myslí, že jsou Češi tak nesvéprávní, aby to za ně řešil stát? A proč odbory podporují zákon, který diskriminuje jednu část zaměstnanců oproti druhé?

Snaží se hájit právní normu, podle níž si nesmíte jít nakoupit
v pátek na svatého Václava, ale v sobotu už zase ano. Staví se za zákon, který považuje za nelegální otevřít ve svátek velké knihkupectví, ale malý krámek s oblečením mu nevadí. Obhajují zákaz prodávat jídlo ve velkém obchodě, přitom ve večerce na rohu nebo online to možné je. I tam přece pracují lidé.

Píše se rok 2018 a svoboda rozhodování jednotlivce stejně jako tržní ekonomika a s ní spojená svoboda podnikání, by neměla být omezena nesmyslnými státními zásahy. To znamená, že o tom kdy, kde a proč půjde nakupovat, by si měl rozhodnout zákazník. Obchodník tomu i s ohledem na vlastní zaměstnance dokáže přizpůsobit nastavení otevírací doby.

Odboráři křičí: ochráníme zaměstnance! Zákon ale stanovuje, že obchody s rozlohou menší než 200 metrů čtverečních mohou zůstat otevřené. To znamená, že pracovnice v 250metrovém obchodě si ochranu zaslouží, ale žena za pultem v menším krámku nikoli? Přitom není jasné, co se vlastně do této rozlohy počítá, zda jen prodejní plocha nebo například i sklady. Ale to je v tomto chaosu téměř bezvýznamnou maličkostí. Mnohem větší zmatek je v tom, kdy má být zavřeno, neboť dny byly vybrány zcela náhodně. Jeden svátek otevřeno, jiný zavřeno, a nikdo netuší, proč to tak je.

Zákon navíc trestá i ty malé obchody, kterým měl původně asi pomoci. Pokud je malý obchod někde v nákupním centru, často musí zavřít, protože nákupnímu centru se v poloprovozu nevyplatí otevřít. Tím samozřejmě trpí i tamní restaurace, dětské koutky nebo opravny obuvi – a opět není jasné, proč chtějí odboráři trestat ty, kteří chtějí pracovat a vydělat si.

Tvůrci tohoto zákona i odboráři často argumentují zájmem o rodinné blaho a pospolitost zaměstnanců v obchodu. Proč by ale neměly být dopřány všem ostatním, co mají sváteční směnu? Jak k tomu přijdou lékaři, řidiči MHD, restauratéři, hoteliéři a spousta dalších? Z ankety mezi čtenáři serveru Novinky.cz, na kterém byl článek o odborářském odporu ke zrušení nesmyslného zákona publikován, jednoznačně vyplývá, že by obchodníci měli otevírat podle svého uvážení. Ostatně tomu tak i je.

Například řetězec Penny nechá všech svých 375 prodejen o Štědrém dnu zavřených, přestože by mohly mít otevřeno až do poledne. Jiné obchody zůstávají otevřené a vycházejí vstříc těm zaměstnancům, kteří si chtějí ve speciálních směnách vydělat nějakou tu korunu navíc. Vítám proto rozumnou snahu zákonodárců vnést do tohoto zmatku pořádek a dát rozhodování o tom, jak budeme žít tam, kam patří. Do našich rukou.

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Share