Právo: Platidlo

PRÁVO Po návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě a jeho následném oznámení, že ministra průmyslu a obchodu bude do sjezdu ČSSD dočasně dělat sám, jsem vyjádřil domněnku, že může jít o hru. Pokud Sobotka získá od delegátů silný mandát, může se ke kandidatuře nového ministra vrátit. Prezident nemá pravomoc premiérův návrh v tomto směru odmítnout. Bylo veřejným tajemstvím, že Miloš Zeman nemá rád původního Sobotkova kandidáta Tomáše Prouzu. Prouza byl podle hradního mluvčího součástí proevropských sil a ty z definice nepodporují proruského a pročínského prezidenta. Stojí za zopakování: prezidentovi není vůbec nic do názorů ministra, natož do jeho vztahu k úřadující hlavě státu. Přesto Sobotka po prvním neúspěšném pokusu couvl.

Koncem minulého týdne se ukázalo, že to nebyla epizoda v delší hře, ale definitivní ústupek vůči Hradu. Prouza dostal informaci, že co platilo, už neplatí a že si Sobotka nemůže před sjezdem a před volbami dovolit veřejně oponovat prezidentovi. Nemá prý sílu bojovat na dvou frontách současně, proti Miloši Zemanovi a proti Andreji Babišovi.

Prouza následně oznámil odchod z vládních služeb do soukromého sektoru. Pro Sobotku posloužil jako platidlo v barterovém obchodu s Hradem a s tou částí soc. dem., která si bez Zemana neumí představit svůj politický život.

Sobotka Prouzu obětoval v očekávání, že to prospěje jeho upevnění v pozici šéfa sociálních demokratů. Po odstavení Jiřího Dienstbiera byl Prouza posledním významným mužem, který ve vládní špičce zastupoval moderní pojetí nekomunistické a nenárodovecké levice a součinnost s Evropskou unií, v níž si ho velmi vážili, jak ukázaly reakce z Unie. Poslední most k liberálnějšímu pojetí soc. dem. tak Sobotka spálil a zůstal jen se svými pappenheimskými. To je legitimní politický krok, který by mu měl zachránit existenci ve vysokých stranických, případně vládních patrech. Otázka je, zdali bude tento krok účinný. Spojence z přesvědčení dnes již bývalý opatrný liberál Sobotka ve straně nemá. Jakmile sociální demokracie pod jeho vedením nevyhraje volby, bude tlačen z kola ven. A prezident Zeman, který nezapomíná, kdo se mu kdysi postavil na odpor, tomu pomůže.

Share