Rozhovor: Brexit začal, Prouza končí: Poslední rozhovor Sobotkova „pana Evropy“

BLESK Je to skoro symbolické. Premiérka Velké Británie Theresa Mayová spustila oficiálně brexit a český tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (44, ČSSD) se loučí. Dnes byl naposledy na vládě. Pracovat prý ale bude do poslední chvíle. Ještě ve čtvrtek letí do Bruselu, aby představil český tým, který bude na přípravě brexitu spolupracovat s hlavním evropským vyjednavačem Michele Barnierem. Blesk.cz Prouza poskytl ještě poslední rozhovor.

„Naštěstí se mi tady snad podařilo připravit tým kolegů, tak aby zvládli vše, co je potřeba,“ začal Tomáš Prouza povídání o svém odchodu. Než bude na úřadu vlády jeho náhradník, který musí projít výběrovým řízením, převezme jeho agendu dosavadní zástupce tajemníka Jan Král. „Speciálně na brexit tady máme kolegyni Soňu Machovou a ta se bude primárně věnovat brexitu, protože toho bude opravdu hodně,“ říká Prouza ke svému odchodu z Úřadu vlády.
Britská premiérka Theresa Mayová spustila oficiálně brexit. Co se po dnešku změní?
Začne se oficiálně připravovat vyjednávací směrnice pro Michela Barniera, který je tím hlavním vyjednavačem za EU. Vše by mělo být připravené do 29. dubna, kdy se sejde mimořádná evropská rada. Zbývajících 27 států má schválit právě pro bývalého eurokomisaře Barniera základní vyjednávací mandát. Měly by mu říct, jaké limity jsou pro vyjednávání nepřekročitelné. Až se schválí tyto základní vyjednávací linky, tak pak se začnou dělat na každou kapitolu zvláštní mandáty.

Už se ví, kterou kapitolou to vyjednávání začne?
Určitě otázkou Britů v Evropě a Evropanů v Británii, tak aby se toto vyřešilo co nejrychleji, ať ti lidé nejsou pod zbytečným tlakem, protože už tak je to pro ně nepříjemné. To nejtěžší pak bude samozřejmě otázka peněz. Kolik toho Britové dluží ostatním a jak s tím naložit.

A každou tu kapitolu budou muset jednotlivé země vždy samostatně schválit anebo se bude schvalovat až konečné znění dojednaného brexitu?
Všichni budou pro Barniera schvalovat vyjednávací mandát k jednotlivým kapitolám. Ve chvíli, kdy ta dohoda bude celá připravená, tak bude muset projít jednotlivými parlamenty a pak také evropským parlamentem. A samozřejmě budou muset tu dohodu schválit také Britové ve svém Parlamentu.

Takže to vyjednávání bude trvat spíš déle než dva roky, o kterých se teď mluví?
Ona ta dohoda musí být hotová mnohem dřív. Počítám maximálně za rok a půl, protože ty parlamenty budou potřebovat také nějakou chvíli na projednávání. Takže by to mělo být takto: dotáhnout jednání nejpozději za rok a půl, potom další půlrok na schvalování v parlamentech. A pokud se to nestihne za ty dva roky, tak se buď musí celá 27 jednomyslně rozhodnout, že ten termín protáhne na víc než ty dva roky a pokud to byť jedna jediná země zablokuje, tak Britové odchází bez jakékoliv dohody.

Jaké návrhy k vyjednání tady po sobě necháváte?
Především to, že si Britové musí splnit všechny své věci, ke kterým se zavázali. Což je otázka doplacení všech peněz do evropského rozpočtu, k čemuž se zavázali. Doplatit kapitál evropské investiční bance na projekty, ke kterým se zavázali… A další pro mě důležitá věc je, že nebudou trestat Evropany, kteří žijí v Británii. Protože to je samozřejmě politicky lákavé, ale pokud by jim nějak komplikovali život, tak to pro nás bude velký problém a nebudeme mít zájem se s nimi dohodnout na čemkoliv.

Dokážete vy sám odhadnout, jaký status po brexitu bude mít Velká Británie vůči Evropě?
Podle mého tam bude především dobrá obchodní dohoda. Tak, aby dál fungoval byznys na obě strany co nejlépe. Ale dál to podle mě nepůjde. To znamená, že se Britové nebudou dál účastnit nějakých politických jednání a podobně. Určitě tam, a to je dobře, bude nějaká dohoda o bezpečnosti, ale nic dalšího se asi čekat nedá.

Sám jste říkal, že to dohadování může trvat rok a půl, pak půjde do národních parlamentů. Nás ale zanedlouho čekají volby. Jak se dá zaručit, že nová vláda nebude chtít vyjednat něco jiného než ta stávající?
Proto premiér udělal před zhruba šesti týdny to jednání s předsedy všech politických stran. A zároveň ty mandáty, které budeme chystat, určitě budeme konzultovat i s opozicí, aby tu byla jistota, že se po volbách nic nezmění.

Share