Týden: Měl být ministrem. Teď Prouza končí

Takový obrat čekal málokdo. Když premiér Bohuslav Sobotka koncem února odvolal ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, mířil na Pražský hrad s tím, že jeho nástupcem bude dosavadní státní tajemník pro evropské záležitosti. Žádný jiný záložní plán ani neměl. Jenže Prouza byl pro Hrad nepřijatelný a Sobotka pár dní před sjezdem ČSSD nemohl riskovat, že Miloš Zeman nového kandidáta odmítne jmenovat. Naznal proto, že resort minimálně do sjezdu raději povede sám.

O týden později přišla další změna. Prouza, který je Sobotkův blízký spojenec a má k premiérovi jako jeden z mála každodenní přístup, se rozhodl ke konci března rezignovat na místo náměstka pro řízení sekce pro evropské záležitosti na Úřadu vlády ČR. Mimo jiné neměl potřebnou bezpečnostní prověrku. A protože přijal zatím blíže nespecifikovanou nabídku ze soukromého sektoru, je jisté, že se ministrem průmyslu a obchodu nestane ani po sjezdu ČSSD. Podle zdrojů TÝDNE navíc Prouza nakonec nenaskočí ani na pražskou kandidátku do sněmovních voleb, s čímž se původně počítalo.

„Poděkoval jsem panu premiérovi za možnost podílet se na tom, že se Česká republika vrátila mezi respektované členy Evropské unie, stala se zemí, jejíž názor má váhu a se kterou mají ostatní členové EU zájem úzce spolupracovat,“ řekl minulý pátek ke své rezignaci Prouza. Nabídku odejít do soukromého sektoru prý dostal už koncem minulého roku a po delším váhání se rozhodl přijmout ji právě nyní. Zřejmě i kvůli tomu, že Sobotka u Zemana pohořel s jeho nominací.

Od dubna povede sekci pro evropské záležitosti místo Prouzy dosavadní ředitel odboru koordinace evropských politik Jan Král. O novém náměstkovi pak rozhodne výběrové řízení.
„Vážím si práce, kterou Tomáš Prouza na Úřadu vlády během více než tří let odvedl. Má velký podíl na tom, že se splnil jeden z mých hlavních cílů – vést proevropskou vládu, která chce a umí ovlivňovat to, jakým směrem se Evropská unie ubírá,“ okomentoval Sobotka pouze krátce Prouzův krok. Jde pro něho přitom o velkou ztrátu. I když se proti Prouzovi stavěla část jeho kolegů (nepřijatelný byl především pro zákulisní hráče v pražské ČSSD), Sobotka mu vždy bezvýhradně věřil. Teď nebude mít spojence na Úřadu vlády ani budoucího loajálního ministra či poslance.

Share