Lidové noviny: Úředník Prouza platí za snaživce

PRAHA Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) se poroučí z vlády. A zatímco byl vnímán jako politik ze staré školy a klasický „ropák“, který miluje těžký průmysl, těžbu a jadernou energetiku, na jeho místo pravděpodobně usedne jeho pravý opak. Dosavadního státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu snad nejlépe vystihují obehrané přívlastky z inzerátů: mladý a dynamický. Proto si ho také tolik oblíbil premiér Bohuslav Sobotka. Předseda sociální demokracie v němvidí budoucnost strany a člověka, jenž dokáže oslovit moderní levicově smýšlející liberály a přivábit je k volebním urnám s tím správným lístkem v ruce.

Prouzův kariérní životopis by byl působivý v jakékoli straně. Ztělesňuje přesně to, co od svých kolegů oranžový předseda žádá – je vzdělaný, moderní, zvládne se domluvit čtyřmi jazyky, má zkušenosti ze zahraničí a uznání v oboru, v němž působil, nelepí se na něj žádný skandál a bravurně ovládá komunikaci na sociálních sítích. Prouza také rád a intenzivně bloguje. Z toho všeho je vidět, že moderním technologiím rozumí. Není proto divu, že se stal vládním koordinátorem digitální agendy. Za své si tedy vzal téma, jemuž Mládek zrovna neholduje. Prouza si byl slabiny ministra průmyslu vědom a dokázal mu zdatně šlapat na paty, čímž si o budoucí nominaci na jeho místo nápadně říkal.

Ostatně pro to měl důvod, protože se s ním do horkého ministerského křesla na průmyslu už jednou počítalo. Konkrétně při debatách o možné vládní rošádě v létě 2015. Vhodný čas na výměnu ministrů tehdy ale minul a Mládek svou pozici uhájil. Poté se navíc objevily informace, že se Prouza stane volebním manažerem ČSSD a také lídrem její pražské kandidátky do sněmovních voleb. A i straníci, kteří by ho do vlády tlačili, se začali obávat, že mu značný počet funkcí zabrání v jejich řádném vykonávání.

Od počátku roku však Prouza svou aktivitu ještě zvýšil. Moderní technologie má sice na starosti už delší dobu, ale jen během ledna se zvládl objevit třeba na konferenci Digitální Česko 2017 i při představování studie o české internetové ekonomice. Navíc se začal profilovat v oborech, kde již dříve s Mládkem soupeřilo mediální pozornost. Ministerstvo průmyslu již loni na podzim přišlo s narychlo upečenou studií o takzvané sdílené ekonomice, tedy především alternativních taxislužbách jako Uber nebo Liftago či pronájmech přes online aplikaci Airbnb. Prouzův úřad však právě před týdnem přišel s vlastní slibovanou analýzou odvětví a variantami jeho regulace, což je už nyní horký brambor.

Trochu jiný úředník…
Státní tajemník také tlačí premiéra Sobotku do aktivit v digitální oblasti a v zákulisí se spekuluje, že to byl právě on, kdo inicioval premiérův dopis ministru Mládkovi kvůli operátorům. A že to nebyl nikdo jiný než Prouza, kdo řídil Sobotkovu snahu udržet téma vysokých cen internetu v situaci, kdy iniciativu jasně uchopil vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Prouza také měl být iniciátorem návštěvy ministrů v čele s premiérem na kolokviu ve Škodě Auto minulý čtvrtek. Nasliboval tam zářnou budoucnost pro hlavní odvětví českého průmyslu a získal za to mediální odezvu.
Výše zmíněné aktivity jen podtrhují schopnosti a jistou hyperaktivitu úspěšného muže, který se na svém blogu sám označuje za „tak trochu jiného úředníka“. Jeho příběh je pohádkou o raketovém vzestupu. A také o oboustranně výhodném spojenectvís ministerským předsedou. V roce 2014 si ho k sobě na Úřad vlády povolal tehdy novopečený premiér Bohuslav Sobotka z Washingtonu, kde ekonom působil coby seniorní expert Světové banky. Že jim společná práce funguje, měli ověřeno z let 2004 až 2007. V té době Sobotka vedl ministerstvo financí a jeho si přivedl jako svého náměstka. Prouza sehrál roli prvního úředníka pověřeného přípravou země na případný přechod na společnou evropskou měnu. Na ministerstvo před lety mířil z pozice ředitele společnosti provozující finanční portál Peníze.cz.

… nebo soudruh kariérista?
Rok nato získal snaživý státní zaměstnanec stranickou průkazku ČSSD. A Sobotka opět ukázal, jak moc mu na Prouzovi záleží. Chtěl z něj totiž udělat manažera pro sněmovní volby a tím mu de facto svěřit svou další budoucnost. Volební manažer je totiž do velké míry architektem volebního úspěchu nebo viníkem prohry. Šéf kampaně je ale někým, kdo ze své funkce musí dobře vycházet s regionálními organizacemi. Široká členská základna sociální demokracie se ale proti „náplavě“, která je ve straně jen chvilku a užmá klíčový post, razantně postavila. Prouzovi dala nelichotivou nálepku hochštaplera a přezdívku „snaživý soudruh“.

Sobotka proto od původního plánu ustoupil a manažerem před listopadovým hlasováním o budoucím rozložení sil ve sněmovně se stal náchodský starosta Jan Birke. To ale nijak nevadí vzájemným vztahům mezi Sobotkou a Prouzou. Státní tajemník má svého „protektora“ aspoň navenek v oblibě stejně jako on jeho. Kvůli současnému předsedovi vlády už dvakrát opustil lukrativní místo v soukromém sektoru. V roce 2014 se o tom rozhovořil v týdeníku Euro. „Bylo by velmi pohodlné pít kávu ve Washingtonu a mluvit o tom, jak je v Praze všechno špatně. Pokud ale dostanu šanci podílet se na změně, kterou potřebujeme, rád to udělám,“ vysvětlil, proč se rozhodl vstoupit do služeb státu.

Škodlivý Twitter
Prouza vystudoval mezinárodní obchod, politiku a diplomacii, v Británii si pak ještě doplnil management lidských zdrojů a znalostí. Už při studiích pracoval v Americké obchodní komoře v nadaci Patriae, která v roce 1995 umožnila exilovému Československému dokumentačnímu středisku nezávislé literatury vrátit se z Hannoveru do vlasti. Vyzkoušel si i novinařinu, čtyři roky do přelomu milénia byl ekonomickým editorem anglického měsíčníku The Prague Tribune. Poté, co v roce 2007 ukončil misi na ministerstvu financí, vrátil se do bankovního světa. V Poštovní spořitelně měl na starosti péči o klienty a zastával tam pro ně i úlohu ombudsmana. Ještě ve stejném roce pak spoluzaložil poradenskou firmu Partners a o dva roky později vstoupil se svou obranou slabších spotřebitelů i na televizní obrazovku, když se podílel na pořadu Krotitelé dluhů.

Přesto nemusí být jeho předpokládaná cesta do vlády tak hladká, jak by se mohlo zdát. Zatímco končící ministr Mládek si rozuměl s prezidentem Milošem Zemanem, který podobně jako on preferuje těžký průmysl a energetiku, Prouzovi mohou uškodit jeho aktivity na sociálních sítích. Několikrát se na nich, ale i „v reálu“ dostal do střetus mluvčím hlavy státu Jiřím Ovčáčkem. Zemanovi zase vadí, že má Prouza údajně blízko k neziskovkám.

Share