Podomní prodejce energií lze zkrotit stejně jako pojišťováky, tvrdí šéf Svazu obchodu

Do úsilí o odstranění podvodů a neférového jednání při změnách dodavatele elektřiny a plynu vstoupil nový hráč. Poněkud překvapivě je jím bývalý náměstek ministra financí a současný prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Nabízí celkem jednoduché řešení: okopírovat zákony, které v minulých letech zkrotily řádění pojišťováků na trhu s finančními produkty, a přenést je do prostředí energetiky.

Plán je následující: zavést pro podomní prodejce a jiné zprostředkovatele „na volné noze“ povinnost registrace. Licence by vydával Energetický regulační úřad. V případě, že by prodejce klamal zákazníky, by dostal pokutu nebo ve vážných případech ztratil licenci. „Zatím se obchodníci s energiemi hájí tím, že viníka nemohou potrestat, protože není jejich zaměstnancem. Takto získáme nástroj, jak nepoctivé obchodníky postihnout, případně vytlačit z trhu,“ řekl v rozhovoru pro web Euro.cz Tomáš Prouza.

Další změnou, kterou Prouza doporučuje, je omezení platnosti plných mocí. Dnes se totiž stává, že někteří dodavatelé vytáhnou ze šuplíku plné moci podepsané před několika lety. Ale i to, že někteří zprostředkovatelé využijí plnou moc opakovaně a zákazníka přehrávají od jednoho dodavatele k druhému; provizi za nového klienta inkasují několikrát. „Podle mého názoru by plné moci měly platit jen pro jeden převod a časové omezení platnosti bych nastavil na šest měsíců,“ doporučuje Prouza.

Zmíněné návrhy v pracovní verzi novely energetického zákona, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu, chybí. Během debaty o novele zákona, jež se odehrála na ministerstvu v úterý 22. ledna za účasti velkých i menších dodavatelů energií, na nich byla jednomyslná shoda. Je tedy možné, že se v novele nakonec objeví. Ministerstvo průmyslu by mělo text novely dokončit v závěru února. Následovat bude schvalování ve vládě a parlamentu.

Článek vyšel na serveru Euro.cz.

Share