PRÁVO: Prouza opouští Sobotku. Konečně odchází, vzkázal Hrad

Státní tajemník pro EU Tomáš Prouza (43) včera nečekaně oznámil rezignaci. Muž, kterému se přezdívalo „Pan Evropa“, skončí k 31. březnu. Podle svých slov odchází do soukromého sektoru. Přitom donedávna se o něm spekulovalo jako o nástupci Jana Mládka v čele ministerstva průmyslu a obchodu.Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se ale s prezidentem Milošem Zemanem na schůzce minulý týden dohodl, že bude dočasně resort řídit sám. Podle spekulací dal prezident premiérovi najevo, že si Prouzu v čele resortu nepřeje.

„Bylo mi velkou ctí podílet se více než tři roky na realizaci našeho cíle vrátit ČR tam, kam patří – doprostřed Evropy, mezi sebevědomé evropské země, které nestojí uraženě v koutě a nebojí se aktivně prosazovat to, co je v nejlepším zájmu jejich občanů,“ napsal Prouza v rezignačním dopise, který zveřejnil na svých stránkách. „Na konci minulého roku jsem dostal nabídku ze soukromého sektoru a po delším váhání jsem se rozhodl ji přijmout. Poslední dva měsíce jsem proto činil všechny kroky potřebné k hladkému předání mé agendy,“ uvedl Prouza.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Prouzovu práci pro vládu ocenil. „Vážím si práce, kterou Tomáš Prouza na Úřadu vlády během více než tří let odvedl. Má velký podíl na tom, že se splnil jeden z mých hlavních cílů – vést proevropskou vládu, která chce a umí ovlivňovat to, jakým směrem se Evropská unie ubírá,“ napsal Sobotka.

Sekci pro evropské záležitosti na Úřadu vlády bude od dubna řídit Jan Král, dosavadní ředitel odboru koordinace evropských politik. Nový ředitel vzejde z výběrového řízení.

Prouza, o kterém se před časem také spekulovalo, že bude volebním manažerem ČSSD či jejím volebním lídrem v Praze, má za sebou zkušenosti ze státního i soukromého sektoru. V letech 2004–2007 byl náměstkem ministra financí (resort do roku 2006 řídil Sobotka). V období 2007–2014 působil jako expert ve Světové bance, krátce také v ČSOB. Od roku 2016 byl rovněž koordinátorem digitální agendy ČR. V únoru 2015 vstoupil do ČSSD. „Přeji T. Prouzovi plný úspěch v soukromém sektoru, kam odchází. V pravý čas. Ve veřejném sektoru už České republice škodil nad únosnou míru,“ ironicky komentoval Prouzovu rezignaci hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Ten minulý týden zkritizoval Prouzovy údajně vstřícné názory na migraci. „Prouza je pověstný úzkým vztahem k politickým neziskovkám, které účelově útočí na pana prezidenta a přiživují se na ‚boji s propagandou‘,“ napsal tehdy Ovčáček s narážkou na to, že Prouza podporoval Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které působí na ministerstvu vnitra.

Share