Babiš pozvánku na minisummit o migraci dostal jako ostatní, vyvrací spekulace Evropská komise

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš pozvánku na nedělní minisummit o migraci dostal. Potvrdili to v pátek na tiskové konferenci zástupci Evropské komise. Vyvrátili tak spekulace některých médií a politiků, podle kterých žádná taková pozvánka neexistovala. Babiš ale i přes pozvání na vrcholnou schůzku nepojede.

Server Politico ve čtvrtek uvedl, že Maďarsko, Polsko, Slovensko a Česko bojkotují minisummit o migraci, na který přitom vůbec nebyli pozváni. O chybějícím pozvání psal na twitteru také europoslanec Pavel Telička za ANO nebo bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza za ČSSD.

Právě tyto informace ale Evropská komise ve svém prohlášení v pátek vyvrátila. „Šlo o otevřenou pozvánku. Všichni byli pozváni, nikdo nebyl vyloučen, ale nikdo nebyl nucen, aby se zúčastnil,“ upřesnil mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein.

Že se pozvánky na neformální setkání nerozesílají je podle atátního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmělaře z ČSSD běžný postup. „Písemné pozvánky se rozesílají na formální zasedání. Je běžné, že se v případě neformálních setkání pozvánka nezasílá,“ uvedl pro server iROZHLAS.cz.

I přes pozvání ale předseda vlády stejně jako ostatní premiéři zemí visegrádské čtyřky odmítli na summit o migraci jet. Babiš ho zároveň označil za pseudosummit.

Podle Babiše by Česko, Slovensko, Polsko ani Maďarsko nesouhlasily se závěry vrcholné schůzky. „Není důvod se účastnit,“ prohlásil ve čtvrtek odpoledne premiér.

Babiš se chtěl původně summitu zúčastnit

Ještě ráno přitom tvrdil, že se minisummitu EU o migraci určitě zúčastní. „Určitě tam poletím, i když se to týká hlavně států, které samozřejmě jsou v první linii, kudy přicházejí ilegální migranti,“ řekl premiér. A dodal, že bojovat proti ilegální migraci je jeho hlavní agenda.

Názor změnil právě po rozhovoru s premiéry V4. „Jsem solidární s kolegy,“ zdůvodnil změnu svého postoje.

Na rozdíl od předsedů vlád Česka, Maďarska, Polska a Slovenska rakouský kancléř Sebastian Kurz, se kterým se ve čtvrtek v Budapešti setkali, na minisummit do Bruselu v neděli zamíří.

Podle Babiše si Kurz ve čtvrtek na jednání V4 v Budapešti vyslechl názor Česka, Maďarska, Polska a Slovenska a určitě ho tam prý bude prezentovat. Rakousko má totiž podle premiéra na řešení migrace stejný názor jako visegrádská čtyřka.

Nedělní schůzky k migraci se také mají zúčastnit mimo jiné zástupci Německa, Nizozemska, Rakouska, Španělska, Francie, Řecka, Bulharska a Malty. Celkem pozvání přijalo šestnáct členský zemí Evropské unie.

Klíčová Evropská rada

Babiš se pak podle Chmelaře připravuje především na příští týden, kdy se 28. a 29. června v Bruselu koná Evropská rada, které se účastní prezidenti a premiéři všech členských zemí EU a kde se bude mimo jednat také o migraci.

Podle bývalého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy z ČSSD je ale velkou chybou, že premiér na nedělní minisummit o migraci nepojede. Babiš podle něj bude chybět tam, kde by mohl prosazovat své názory.

„Byl to ideální prostor, jak přijít s českou iniciativou, s konkrétním návrhem. Buď budeme v situaci, kdy zkoušíme prosazovat to, čemu věříme, nebo to necháme na jiných. A pak budeme na Evropské radě v situaci, kdy už bude nějaká předdohoda, na kterou budeme jen reagovat,“ říká pro iROZHLAS.cz Prouza s tím, že Babiš by měl na minisummit jet. „Bude se tam budovat základ dohody, kterou bude dotahovat Evropská rada,“ doplnil.

Stávající státní tajemník pro evropské záležitosti ale odmítl, že by minisummit byl předjednáním této vrcholné schůzky. „Nejedná se o předjednávání agendy Evropské rady, které se nás týká,“ dodal Chmelař.

Vydal server irozhlas.cz.

Share