ČSSD na vládě posílila. O Tomáše Prouzu

LIDOVÉ NOVINY Státní tajemník pro evropské záležitosti na Úřadu vlády Tomáš Prouza před několika týdny potichu vstoupil do sociální demokracie. Informaci LN potvrdil ústřední tajemník ČSSD Milan Kucián a později sám Prouza. „Od února jsem členem strany v Praze 3,“ řekl LN Tomáš Prouza. 

Jako důvod své nové stranické příslušnosti uvedl „potřebu angažovat se“. „Čas na to, vysedávat v hospodě a nadávat na poměry, je, myslím, pryč. Lidé by se měli podílet na veřejném dění, zajímat se. Vstup do politické strany je jedna cesta,“ sdělil špičkový státní úředník. „A sociální demokracie mi byla vždycky blízká. Jestli si totiž myslím, že stát má k něčemu být, tak ne k tomu, pomoci bohatým zbohatnout. Ale pomoci těm, kdo neměli takové štěstí,“ dodal. 

O Sobotkově muži pro Evropu, který v posledním půlroce koordinuje i pracovní skupinu vlády pro protiruské sankce, se již delší dobu spekuluje jako o někom, s nímž premiér Bohuslav Sobotka počítá pro významnější funkci. Zafixování se ve straně by to jen podtrhovalo. 

Prouzovo jméno pravidelně padá v souvislosti s možnými novými velvyslanci. V posledních týdnech se mluví o tom, že by mohl vystřídat ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). Na Mládkovu hlavu se snáší kritika zejména kvůli zpochybňování vládního postoje vůči protiruským sankcím. 

Naposledy Jan Mládek popudil kolegy a zahraniční spojence Česka plánem, jak by měl stát zareagovat na výpadek exportu do Ruska. Ministr v něm, navzdory sankcím a propadu rublu, navrhoval, aby Sobotkova vláda napnula energii a dotace státu právě do obchodu s Ruskou federací. 

Za tímto účelem Jan Mládek požadoval setkání rusko-české mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci v Praze na ministerské úrovni, byť se státy EU28 v reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině dohodly, že právě takové schůzky s Ruskem nebudou pořádat. Nad „důvodem a načasováním“ Mládkovy strategie se pozastavil politický rada americké ambasády v Praze při jednání s Prouzovými lidmi a ptali se na ni českých diplomatů také zástupci ukrajinské vlády. 

Plán, který zamlčoval řadu problémů ve vztahu k obchodu s Ruskem, například výpadky v dodávkách energií, šel k ledu, když jej zastavil samotný Sobotka. Premiér odmítl posvětit setkání mezivládní komise s Ruskem, které žádný stát EU v posledních měsících neuspořádal. 

Mládkovu pozici oslabuje také to, že jej české tajné služby považují za možné bezpečnostní riziko pro stát kvůli údajnému napojení jeho ruské ženy, podle BIS, na zpravodajce z Kremlu. Mládek dvakrát žádal o bezpečnostní prověrku od NBÚ a ani v jednom případě neuspěl.

Uvnitř ČSSD navíc nemá současný ministr průmyslu exkluzivní pozici, na posledním sjezdu strany ani nekandidoval do žádných vrcholných orgánů strany. Stojí za ním naopak čeští vývozci do Ruska a postsovětských republik, protože v něm vidí spojence pro svoje zájmy. 

Bohuslav Sobotka však výměny vlastních lidí ve vládě zatím odmítá. „Dosud nebyl důvod, abych naše ministry měnil. Pracují dobře,“ prohlásil premiér po sjezdu ČSSD v polovině března. Také eurotajemník Prouza se podle svých slov zatím stěhovat na jiný úřad nechystá. „Žádnou nabídku jsem nedostala moje práce koordinátora evropské politiky mě baví,“ sdělil. Dodal ale, že pokud by mu Sobotka řekl, že jej chce v čele ministerstva, kývl by na to. „Kdyby mě potřeboval, udělal bych to. Z Washingtonu (několik let tam pracoval ve Světové bance – pozn. red.) jsem se vracel do Prahy hlavně kvůli premiérovi, protože se mi s ním velmi dobře pracuje,“ tvrdí Tomáš Prouza, který dělal Sobotkovi náměstka na ministerstvu financí. 

Ministerský post by nynějšímu eurotajemníkovi mimo jiné vyřešil nejistotu spojenou se zákonem o státní službě, který vstoupí v platnost 1. července. Ten na státní tajemníky pohlíží jako na byrokraty spravující samotný úřad, kdežto Prouzovo jmenování a výkon jeho funkce jsou politické. Úřad vlády zatím nemá odpověď na to, kam se Prouza po 1. červenci zařadí a zda se jeho funkce nebude muset například přejmenovat.

Kateřina Šafaříková, Lidové noviny, 26. 3. 2015

Share