E15: Konec, který bude ČSSD bolet

E15 Pokud přijdete o člověka, kterého musíte nahradit třemi jinými lidmi, zjevně jste udělali manažerskou chybu. Odchod státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy z politiky do soukromého sektoru je hned dvojitou nepříjemnou zprávou pro ČSSD. Jedna jasně plyne z dění posledních několika dnů.

Na pozici státního tajemníka pro evropské záležitosti střídá Prouzu jeho dosavadní zástupce Jan Král. Koordinaci práce kolem vyjednávání o brexitu přebírá po Prouzovi ekonomka z Úřadu vlády Soňa Machová. A do pozice vládního koordinátora digitální agendy nastupuje za Prouzu bývalý novinář a člen Rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý. Není potřeba chodit do zvláštní hloubky, aby bylo patrné, že pokud přijdete o člověka, kterého musíte nahradit třemi jinými lidmi, udělali jste někde manažerskou chybu.

O druhém nepříjemném aspektu Prouzova odchodu už se toho napsalo více. Sociálnědemokratičtí premiéři občas dokážou do svých kabinetů přitáhnout zajímavé a chytré mladší lidi zvenčí. Jakmile ale předsedové ČSSD učiní pokus vtáhnout tyto lidi hlouběji do stranického života, narážejí na bytelnou zeď zaběhaných partajních struktur, které mezi sebe jen velmi neochotně vpouštějí kohokoli, kdo si své postavení „nevyseděl“. Zvláště komplikovanou situaci mají lidé, kteří mají blíže k liberálnímu křídlu strany.

Stalo se to Martinu Jahnovi a zažil to v posledních pár měsících Tomáš Prouza. Ačkoli se jedná o jednoho z nejbližších spolupracovníků premiéra Sobotky, straníci Prouzu odmítli jako volebního manažera strany, Sobotka jej (i kvůli nedostatečné podpoře zevnitř ČSSD) nedokázal protlačit přes Hrad na ministerstvo průmyslu a nakonec padla i varianta, že Prouza povede pražskou kandidátku strany do sněmovních voleb. Kdo by po trojím neúspěchu nesáhl po nabídce ze soukromé sféry, která mu už pár měsíců leží na stole, musel by být opravdu z teflonu.

ČSSD s Tomášem Prouzou znovu dokázala, že umí najít zajímavé lidi, ale nedokáže si je udržet. Sobotka se vykašlal na městské liberální voliče už dávno, takže alespoň v tomto směru mu Prouzův odchod už neuškodí. Zpráva, kterou za sebou Prouzova kariéra nechává o sociální demokracii, ale lichotivá není.

Share