Energošmejdům brzy dojde šťáva

Šmelina s předraženými hrnci, s nimiž nepoctiví obchodníci obcházeli dům od domu nebo je lidem nutili na různých předváděcích akcích, už dnes moc nefrčí. Hitem současného šmejdstva se stalo zprostředkování energií. Systém přitom zůstává dost podobný jako u hrnců: se smlouvami, které vám tihle „dobrodinci“ sjednají, levněji topit nebo svítit nebudete. Pokud se ale rozhodnete od nevýhodné dohody odstoupit, budete si muset nachystat desítky tisíc korun, abyste se z ní vyplatili. Že se nejedná o malý problém, ukazují i čísla – Česká obchodní inspekce (ČOI) loni zjistila pochybení v 83 procentech kontrol.

Jak se to mohlo stát? Podvodníci prostě nalézali díry v zákonech rychleji, než je stát stíhal lepit. Cesta k řešení situace, jež připomíná energetický Divoký západ, se proto hledala poměrně dlouho. Teď to ale konečně vypadá, že v dohledné době budou české domácnosti před energetickými šmejdy chráněny mnohem lépe.

K jednacímu stolu se nám totiž podařilo dostat všechny, kteří mohou situaci reálně změnit – Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) včetně samotné ministryně, Energetický regulační úřad (ERÚ), ČOI i zástupce všech významných energetických firem. Shodli jsme se na tom, že je potřeba dotáhnout novelu energetického zákona, kterou připravilo MPO, a dát dostatečné pravomoci ERÚ proti šmejdům zasahovat. Ostatně ERÚ už několik důležitých kroků loni udělal, včetně přípravy etického kodexu a návrhů na vzdělávání zákazníků – k čemuž se na společném jednání přihlásily i všechny klíčové firmy v oboru. Potřebujeme podporovat konkurenci, ale musí jít o konkurenci poctivou a otevřenou. Jen tak naplníme cíl, jenž na začátku jednání zdůrazňovala ministryně Nováková – zajistit dostupné ceny energií pro obyvatele ČR.

Abychom energošmejdům přistřihli křidýlka, měli bychom do novely energetického zákona zavést několik věcí. Tou nejdůležitější je, aby byli koncoví zprostředkovatelé registrovaní. Půjde tak zjistit, kdo konkrétně při podpisu smlouvy klienty poškodil. ERÚ zároveň musí dostat do ruky nástroje, aby si mohl na nepoctivce lépe došlápnout. Dobrou zkušenost jsme už před lety udělali s kontrolou zprostředkovatelů finančních produktů, takže stačí vzít fungující systém a tvrdě trestat ty, kteří poškozují zákazníky.

Zákon by měl také skoncovat s kouzelnickými triky okolo plných mocí. Zmocnění, jež dali spotřebitelé ke sjednání výhodnějších energií, totiž šmejdi často používali k prodloužení nevýhodných smluv, aniž by k tomu potom potřebovali souhlas klienta. Poškození zákazníci se pak po delší době velmi divili, k čemu všemu se na základě neomezené plné moci upsali. Navrhujeme proto, aby plná moc platila pouze jednorázově a maximálně na dobu šesti měsíců. A abychom zabránili kreativitě při psaní smluv či jejich provazování s různými dárky a odměnami, měli bychom zákonem jasně definovat podmínky pro prodloužení a ukončení smlouvy, aby zákazník mohl bez zbytečných překážek využít svého práva ke změně dodavatele energie.

Sečteno a podtrženo, novela zákona sice musí projít vládou a hlasováním ve sněmovně, už teď je ale jasné, že energetickým šmejdům brzy dojde šťáva. Samozřejmě čím dříve, tím lépe.

Pokud chcete vědět o mých názorech více, sledujte můj Twitter @ProuzaTomas na adrese https://twitter.com/ProuzaTomas

Psáno pro deník E15.

Share