Konec migrační krize na dosah

Evropská unie má za sebou přelomový summit, jehož výsledky znamenají obrat v dosavadní migrační krizi. Dohoda mezi EU a Tureckem, kterou lídři EU s tureckým premiérem podepsali v pátek, zásadním způsobem změní současnou kritickou situaci na řecko-turecké hranici, kterou denně překročí více než dva tisíce nelegálních migrantů.

Nemáme času nazbyt, proto se již začal uplatňovat hlavní princip dohody, na základě kterého Turecko přebírá všechny migranty, kteří nelegálně vstoupili na území Řecka. To znamená, že migrační tok dostáváme pod kontrolu, omezujeme ho a především ho přesouváme za vnější hranici Evropské unie, jak jsme vždy prosazovali. Konečně rozbijeme obchodní model pašeráků lidí, protože cílíme na to nejdůležitější, a to na motivaci (a reálnou šanci) jednotlivých uprchlíků se do Evropy vůbec vydávat. Pokud bude jisté, že nelegální migranti budou obratem navráceni zpět do země, ze které vyšli, nebudou nadále riskovat.

Součástí dohody dále je, že Evropská unie přesídlí za každého navráceného syrského uprchlíka jednoho syrského uprchlíka přímo z Turecka. Tento systém nepřináší žádné nové závazky přijímání uprchlíků do Evropy. Stejně jako předchozí princip i toto opatření pracuje s motivací uprchlíků. Ti, kteří by se pokusili o nelegální přechod tureckořecké hranice, totiž ztratí možnost dostat se do Evropy legální cestou.

Vášnivé reakce euroskeptiků

Evropská unie přislíbila Turecku urychlení jednání o zrušení vízové povinnosti pro cesty do 90 dní, pokud ovšem Ankara splní všech 72 podmínek, které EU klade. Evropa je zároveň připravena otevřít další kapitoly v dlouho zamrzlých přístupových jednáních. Tyto závazky Unie samozřejmě vyvolaly vášně v táboře euroskeptiků, kteří tvrdí, že Turecko Evropu vydírá. Odpor euroskeptiků a nacionalistů je pochopitelný – pokud se díky dohodě s Tureckem skutečně zastaví proud stovek tisíc uprchlíků do Evropy, přijdou o možnost strašit lidi a získávat laciné politické body.

Většina dnešních migrantů přichází do EU právě přes Turecko a je logické, že právě spolupráce s Tureckem je součástí našeho řešení. Turecko je naším strategickým partnerem a jeho pomoc prostě budeme potřebovat, dokud nebudou plně funkční mechanismy, které česká vláda dlouhodobě prosazuje. V první řadě jde o fungující návratové smlouvy s ostatními zeměmi, v druhé pak o silnou evropskou pohraniční stráž.
Zda dohoda EU s Tureckem funguje či ne, poznáme v následujících týdnech podle toho, zda se sníží počet uprchlíků, kteří do Evropy přes Turecko nelegálně přicházejí. Samozřejmě nemáme jistotu, že spolupráce s Tureckem přinese Evropě tolik potřebnou úlevu. Ale možnosti měla česká vláda pouze dvě: buď stát v ústraní a trousit negativistické poznámky, nebo se aktivně podílet na vyjednáváních s Tureckem, abychom zabránili loňskému scénáři, kdy nekontrolovaná migrace směřovala přes Balkán až do samého středu Evropy.

psáno pro Lidové noviny

Share