Lidové noviny: Poslední mise tajemníka Prouzy: podpořit Tuska

PRAHA Státní tajemník pro EU Tomáš Prouza má ve své kanceláři ve Strakově akademii sbírku trofejí v podobě několika desítek visaček z unijních summitů. Zítra k nim přibude už jen jediná. Vrcholná schůzka lídrů osmadvacítky, která dnes začíná v Bruselu, bude pro Prouzu poslední, které se zúčastní coby pravá ruka premiéra Bohuslava Sobotky. „Pan Evropa“ totiž minulý týden oznámil, že v závěru měsíce na Úřadu vlády končí a odchází do soukromé sféry. Další summit, který se uskuteční v červnu, tak už po Sobotkově boku absolvuje jeho dočasný nástupce Jan Král, který má na starosti koordinaci evropské politiky. Poslední Prouzova mise v Bruselu nebude přitom žádný dýchánek. Společně se Sobotkou se chce pustit do obrany předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Potvrzení jeho dalšího mandátu mělo být původně jen formalitou, která zabere sotva pár minut.

Češi nechtějí „trucpředsedu“
Jenže polská vláda se krajana rozhodla exemplárně potrestat za údajně nulové prosazování národních zájmů a místo něj instalovat loajálního europoslance Jacka SaryuszeWolského. Lídři osmadvacítky se tak na sumitu zaseknou hned na prvním bodě. Prouza i Sobotka považují Tuska za nejlepšího spojence, kterého kdy v EU Česko mělo. A o nominaci „trucpředsedy“ v podobě Saryusze-Wolského nechtějí podobně jako ostatní zástupci členských zemí nic slyšet.

„Sobotka zopakuje polské premiérce Beatě Szydlové, že se na téhle divné hře kolem Tuska podílet nebude a že ho jednoznačně podpoří. Z našeho pohledu žádná lepší varianta neexistuje. Tusk pro nás udělal víc než kdokoliv před ním,“ řekl LN zdroj z prostředí evropské diplomacie. Premiéři členských zemí EU mohou Tuska protlačit i přes odpor Poláků. Předseda Evropské rady se totiž volí kvalifikovanou většinou a Varšava se zatím ve snaze o Tuskovo sesazení může opřít jen o Maďary. Ostatní je tak hravě přehlasují. Jenže by to bylo vůbec poprvé, co by neformální evropský prezident prošel přes nesouhlas některé země. Až dosud se osmadvacítka dokázala nakonec vždy shodnout bez hlasování, a to i v roce 2009, kdy se překvapivě stal předsedou Rady EU prakticky neznámý belgický expremiér Herman Van Rompuy.

Sobotka stihne jen půlku
Prouza si svoji poslední misi v roli nejbližšího pobočníka premiéra na summitu ovšem odbude jen z poloviny. Sobotka má v diáři rezervovaný celý čtvrtek, pak se ale chce z Bruselu přesunout rovnou na stranický sjezd ČSSD do Brna. Nestihne tak neformální část bruselské schůzky, z níž sice nevzejdou žádné závěry na papíře, často se tam ale probírají zákulisní dohody.
Sobotku za útěk na stranický sjezd kritizovala opozice i koaliční hnutí ANO. Premiér se ale hájí tím, že jde o dosud jedinou absenci v jinak stoprocentní docházce na bruselské summity. Formální čtvrteční jednání stíhá a na pátek za sebe prý našel náhradu. „Využívám výtečných československých vztahů, a požádal jsem proto o své zastoupení slovenského premiéra Roberta Fica,“ dodal.

Share