Proč Evropa potřebuje Británii

Poslední roky se informace médií z oblasti Evropské unie soustřeďují na krizi eurozóny, rusko-ukrajinský konflikt či migraci. Ve světle těchto zásadních událostí se čtenáři mohou zdát požadavky Velké Británie na reformu EU nezajímavým tématem. Musíme si ale uvědomit, že případný brexit by Evropské unii způsobil těžkou ránu.

Už vstup Spojeného království do evropského integračního projektu nebyl jednoduchý. Británie vstupovala nadvakrát a ani po svém vstupu nebyla nikdy stoprocentně angažovaným členem EU a nikdy se plně neúčastnila všech prvků integrace – Britové nejsou v Schengenu a na rozdíl od ČR neplánují přijetí eura. Britské snahy, které se minulý týden převtělily do konkrétních návrhů, tak nejsou překvapením. Nechápejme je ale jako „rozmar“ jednoho z členů, kterého si můžeme dovolit ztratit.

Návrhy, které minulý týden představil předseda Evropské rady Donald Tusk po konzultaci s premiérem Cameronem, nutí EU k přemýšlení o jejích základních hodnotách včetně volného pohybu osob jako základním kameni evropské integrace. Proč je tedy dnes tak důležité udržet Velkou Británii v EU?

Za prvé je Velká Británie jednou z nejsilnějších vyspělých ekonomik světa a finančním centrem Evropy, její odchod by znamenal menší tlak na posilování evropských ekonomik. Jsou to právě Britové, kteří pomáhají EU zvyšovat konkurenceschopnost. Tu Evropa dlouhodobě vůči Americe a Asii ztrácí a odchodem Británie by se tento rozdíl ještě znásobil. Druhou významnou roli Británie vidím v oblasti strategické a diplomatické. Evropa může využít historických zkušeností Velké Británie při složitých vyjednáváních se zeměmi třetího světa od obchodních otázek až po ty bezpečnostní. Vzhledem k událostem v sousedství na východ i na jih od Evropy potřebujeme Evropu silnější, tedy Evropu s Británií.
A za třetí by brexit mohl působit jako precedent, který na evropské úrovni vyvolá vlnu dalších požadavků a výjimek, v nejzazším případě pak odchody dalších členských států. Mohl by být motivací pro různé separatisty na jihu kontinentu, aby tlačili na své domácí vlády. Na národní úrovni by pak brexit mohl vést až k rozchodu Británie se Skotskem. Pokud si dnes Evropa něco nemůže dovolit, jsou to hádky, štěpení a zaměření jednotlivých zemí jen na své vlastní problémy.

Otázka britského členství je citlivou záležitostí zvlášť pro Českou republiku. Britové uvažují podobně jako Češi – jsme tradiční spojenci, kteří prosazují prohloubení vnitřního trhu jako jednoho ze základních stavebních kamenů integrace. Chceme omezovat byrokracii a prosazovat již zmíněné zvyšování konkurenceschopnosti. Velká Británie pro nás není jen partnerem, ale také přítelem, bez něhož by posun Evropy nebyl takový, jaký nám vyhovuje. Vystoupení Spojeného království z EU by nebylo dobré ani pro jednu stranu. Potřebujeme se navzájem a nikdo si nepřeje situaci, kdy by Velká Británie byla pouhým ostrovem vedle sjednocené Evropy.

psáno pro Lidové noviny

 

Share