Prouza: Český pracovní trh není atraktivní už jen pro Ukrajince, ale i Rumuny a Bulhary

Snížit daně podnikatelům a napomoci rychleji otevírat český pracovní trh. To jsou hlavní úkoly, které si před nástupem do čela Svazu obchodu a cestovního ruchu klade Tomáš Prouza. „Průmysl, obchod a cestovní ruch se potýkají s brutálním nedostatkem lidí,“ vysvětluje bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti své plány.

Které překážky dnes nejvíce brzdí podnikatele v Česku?

Čím dál tím rostoucí byrokratizace. Neustále přijímáme nové zákony nařizující více povinností podnikatelům. Například? Jsou to veškeré kontroly. Nová pravidla v oblasti obchodu, turistického ruchu, restaurací, jsou to i nové povinnosti pro Českou obchodní inspekci a daňové úřady. Ty dohromady zvyšují náklady podnikatelům. Je třeba, aby stát náklady i snižoval. Pokud se dotáhne elektronická evidence tržeb ve všech plánovaných fázích, bylo by fér nabídnout podnikatelům ve službách snížení jejich daňové zátěže. Na jednu stranu jim vzrostly náklady, také ale lépe reportují o svých daňových transakcích. Stát by jim měl ulevit, protože umožňují lepší výběr daní.

Bude tedy mezi vaše první kroky v pozici prezidenta Svazu patřit vyvíjení tlaku na snížení daní podnikatelům?

Je to jedno z velkých témat, které budeme chtít podporovat. Stejné je to u kontrol prodejen, a to nejen těch s potravinami. Chceme se podívat na nastavení systému kontrol a vypisování pokut. Zda ještě plní výchovný smysl, nebo ne. Je to o revizi stávající legislativy tak, aby byla vyvážená.

Které konkrétní kroky současné vlády Andreje Babiše nejvíce zatěžují podnikatele?

Výrazně akčnější by měla být v otevírání českého trhu práce – jak lidem z Evropské unie, hlavně Rumunům či Bulharům, tak těm mimo, například lidem z Ukrajiny. Průmysl, obchod a cestovní ruch se potýkají s brutálním nedostatkem lidí. Už to není o výši mezd. Obchod i cestovní ruch často platí lépe než státní správa. Lidé fyzicky nejsou téměř za jakýkoliv plat. Pokud vláda chce, aby ekonomika dál rostla, bude muset pracovní trh rychle otevřít. Jinak se růst zabrzdí, protože tu nejsou lidi.

Česko nikdy nebude destinace, kam budou jezdit Španělé nebo Italové, ti radši zvolí Francii či Německo.

Česko je dnes zajímavé pro střed a východ Evropy, i díky růstu mezd. Atraktivní jsme i pro Rumuny a Bulhary, nejen pro Ukrajince. Těm by ale stát měl umožnit jednoduchou legální cestu, jak u nás pracovat, aby nemuseli poloilegálně putovat přes polské agentury.

Na které kroky vaší předchůdkyně Marty Novákové budete chtít navázat? A na které ne?

Udělala obrovský kus práce, Svaz je vnímaný jako daleko profesionálnější. Ke stávající agendě bych rád přidal koncepce zaměřené na budoucnost. Posílit fungování Svazu v oblasti e-commerce. Pak je tu i téma boje s plastovým odpadem a energetické úspory. Nenarazil jsem na nic, co by dělala paní ministryně jinak, než by dávalo smysl.

Originál rozhovoru na serveru E15.

Share