První test Karolíny Peake

Když se Karolína Peake domohla „důstojné funkce“, slibovala, jak bude tvorba zákonů pod přísnou kontrolou, jak bude dbát na kvalitu nové legislativy a jak bude omezovat prostor pro korupci. Pokud to myslela vážně, má šanci své sliby i smysluplnost své vydupané funkce dokázat.

Do vlády míří velmi podivná novela, která by měla výrazně změnit podmínky v pojišťovnictví. Původně mělo jít o zákon, který měl přinést pár technických změn, po kterých volal trh i Česká národní banka, která potřebuje posílit své pravomoci. Jenže najednou se objevila rozsáhlá novela obsahující změny, které ministerstvo financí nekonzultovalo ani s trhem ani s Českou národní bankou. Podle důvodové zprávy k zákonu bylo třeba udělat A, navržené paragrafy však dělají B – a to podle dopadové analýzy (která je součástí této důvodové zprávy a kterou vytvořil stejný ministerský útvar) nemá smysl a je to v rozporu s cíli novely.

Zákon na objednávku

Ta nejdůležitější ustanovení novely totiž vyhovují jen několika málo (ale zato velmi silným) hráčům na pojišťovacím trhu. To, že se občas podobné pokusy o úpravu legislativy objevovaly ve sněmovně, je pochopitelné, někteří poslanci jsou velmi ochotní „naslouchat“ (a proto díky za každý pokus o omezení nesouvisejících přílepků). Ale aby takto jedné skupině na míru napsaný zákon vyšel přímo z ministerstva, to opravdu nemá obdoby.

O tom, že jde o zákon napsaný na objednávku, svědčí i další velmi nestandardní postupy – autoři novely odmítli brát ohled na názory vlastních ministerských kolegů, připomínky k zákonu se vypořádaly jen formálně, či dokonce vůbec a sliby další diskuse vyšuměly do ztracena. Místo toho existuje silný tlak na rychlé prohnání zákona vládou – a ministerstvo financí se dokonce snaží, aby zákon neprojednávala Legislativní rada vlády. Velmi správně totiž tuší, že by se tam tato prapodivná novela setkala se silnou kritikou a příliš nahlas by se mluvilo o jejím obsahu, poškozujícím většinu trhu.

Slova, nebo činy: teď se ukáže

Uvidíme tedy, jestli Karolína Peake svou funkci myslí vážně. Nejde totiž jen o to, že zákon je napsaný nekvalitně a brutalitou svého zásahu může český stát vystavit riziku dalších arbitráží. Jde také o to, že Karolína Peake chtěla bojovat proti korupci a sledovat, jestli zákony vytvářejí prostor pro korupci nebo ji naopak pomáhají potírat. V případě tohoto zákona by totiž mohla jít ještě o krok dál. Není totiž hodně zákonů, kdy by byla odpověď na otázku „Cui bono?“ tak jednoduchá. A není pochyb o tom, že takové kvantum nestandardních kroků, jaké se sešly kolem tohoto zákona, není náhoda, ale záměr někoho velmi motivovaného.

O to zajímavější bude sledovat, jestli má Karolína Peake funkci pro ozdobu své strany, nebo jestli bude mít odvahu naplňovat své poslání a dělat to, co slíbila.

Upozornění: Tyto texty vyjadřují osobní názor autora. Napsat mu můžete na adresu blog (zavináč) prouza.cz

Share