Macháčkova debata: vyvolá Trump obchodní válku?

Donald Trump prosazuje heslo America First. Jenže jiné země často vyrábějí lépe a levněji. Znamená to, že jim Donald Trump vyhlásí obchodní válku, ptá se Jan Macháček? Má odpověď:

 

Pokud si Donald Trump myslí, že nebude Kongresem odvolán pro nezpůsobilost, a pokud chce bojovat o druhé prezidentské období, nic jiného než vyhlášení obchodní války mu nezbyde. Stejnou motivaci ostatně měl u snahy vycouvat z klimatické dohody – chránit pracovní místa „modrých límečků“ v uhelných dolech, hutích a podobných provozech, které nemají v čisté a na kvalitu životního prostředí zaměřené zemi moc místa.

 

Navíc preference domácího zboží byla úplným základem Trumpovy volební kampaně, takže nemůže připustit, aby jeho voličská základna přicházela o práci „jen kvůli tomu“, že vytěžit suroviny nebo vyrobit jednoduché výrobky umí jinde levněji a efektivněji. A jelikož vzhledem k životní úrovni budou v těchto základních průmyslových odvětvích Američané vždy dražší, je jedinou šancí na jejich ochranu umělé zdražení konkurence pomocí cel.

 

Otázkou proto není, jestli Trump vyhlásí obchodní válku, ale kdy to udělá a komu všemu to udělá.

Share